Спеціальні потреби

Екс-начальника «Беркута» Сергія Кусюка внесено у санкційний список Мінфіну США


Міністр фінансів США Стів Мнучин
Міністр фінансів США Стів Мнучин
У четвер адміністрація Трампа запровадила новий режим санкцій, спрямований проти порушників прав людини та корумпованих дійових осіб у всьому світі. Спираючись на глобальний «закон Магнітського» про відповідальність за зловживання правами людини, прийнятий Конгресом минулого року, президент Дональд Трамп підписав 21 грудня розпорядження (указ) про оголошення надзвичайної ситуації щодо серйозних порушень прав людини та корупції в усьому світі та передбачення санкцій щодо суб'єктів, що займаються цими злочинними діями. У додатку до цього указу, президент запровадив санкції стосовно 13 грубих порушників прав людини та корумпованих дійових осіб. Крім того, Управління іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), яке діє від імені міністра фінансів, в консультації з державним секретарем та міністром юстиції, наклало санкції на додаткових 39 приватних осіб та одиниць згідно з нововиданим указом.
Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державного департаменту США.

«Сьогодні Сполучені Штати рішуче виступають проти порушень прав людини та корупції в усьому світі, закриваючи цим поганих акторам доступ до американської фінансової системи. Міністерство фінансів заморозило їхні активи та публічно засуджує дії, які вони вчинили, надіславши виразне повідомлення про високу ціну, яку їм треба заплатити за вчинки», - сказав міністр фінансів Стів Мнучин. «За вказівкою президента Трампа, Мінфін та наші міжвідомчі партнери будуть продовжувати ухвалювати вирішальні та впливові заходи щодо притягнення до відповідальності тих, хто зловживає правами людини, займається корупцію та підриває американські ідеали», - йдеться у повідомленні Держдепартаменту.

Таким чином, всі активи в межах юрисдикції США фізичних та юридичних осіб, включених до Додатку до указу або визначені ОFAC, блокуються, і американським особам взагалі забороняється вести з ними тансакції.
Серед внесених у санкційний список осіб - Сергій Кусюк.
Як зазначається у повідомленні Держдепу, Кусюк був командувачем елітної української поліцейської структури Беркут. Департамент спеціальних розслідувань України, який проводить розслідування злочинів проти активістів, визначив Кусюка лідером нападу на мирних демонстрантів 30 листопада 2013 р., відповідаючи за 290 офіцерів Беркута, багато хто з яких брав участь у побитті активістів. Кусюк названий Генеральною прокуратурою України як особа, яка причетна до вбивства активістів на площі Києва на Майдані Незалежності в лютому 2014 року. Кусюк наказав знищити документацію, пов'язану з подіями, і втік з України і зараз переховується в Москві, де його впізнали в червні 2017 р., коли він, у складу російського спецназу, розганяв демонстрантів.
До списку, серед інших, також внесено Артема Чайку - сина генпрокурора РФ, доньку колишнього керівника Узбекистану Іслама Карімова - Гульнару, та екс-президента Гамбії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG