Спеціальні потреби

“Повернути дітям можливість навчатися” — Міносвіти розбудовує міжнародну коаліцію девайсів, щоб забезпечити школярів пристроями для уроків


Понад 600 тисяч школярів в Україні навчаються онлайн. 313 тисяч з них не мають доступу до освіти через відсутність пристроїв для навчання. Фото: Євген Кудрявець. Facebook
Понад 600 тисяч школярів в Україні навчаються онлайн. 313 тисяч з них не мають доступу до освіти через відсутність пристроїв для навчання. Фото: Євген Кудрявець. Facebook

Російська армія руйнує освітню інфраструктуру в Україні. На третій рік повномасштабного вторгнення, 1,600 шкіл пошкоджені через обстріли, понад 200 знищені повністю — звітує Міносвіти на брифінгу у "Медіацентрі Україна".

Школа, пошкоджена під час російського ракетного удару у Львові, Україна, 15 лютого 2024 року.
Школа, пошкоджена під час російського ракетного удару у Львові, Україна, 15 лютого 2024 року.

"Відставання школярів через закриття закладів освіти може в майбутньому позначитися на їхніх доходах", — цитує дослідження Світового банку Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти й науки. За прогнозами, економічні можливості учнів погіршаться на 10%, додає він.

“Онлайн-навчання є єдиним способом повернути дітям доступ до освіти”, — наголошує Євген Кудрявець. Але для навчання онлайн потрібні ґаджети, яких немає у понад 300 000 українських учнів і близько 70 000 вчителів. Закрити потребу у пристроях покликана Device Coalition — ініціатива Міністерства освіти, яку підтримали міжнародні партнери. Деталями “коаліції девайсів” Євген Кудрявець поділився в інтерв’ю журналісту Української служби Голосу Америки Юрію Солонцю.

Знімок екрана: Юрій Солонець, Євген Кудрявець, Skype
Знімок екрана: Юрій Солонець, Євген Кудрявець, Skype

Інтерв'ю відредаговане для ясності та плинності.

Юрій Солонець: Як Міністерство забезпечує безперервність навчання в умовах війни?

Євген Кудрявець, перший заступник Міністра освіти й науки України: Не всі школи, на жаль, вдається обладнати бомбосховищами. Інколи з матеріальних, інколи з технічних причин. Якщо говорити узагальнено — 1,8 мільйона учнів навчаються в онлайн та змішаному форматі, з них понад 600 тисяч можуть відвідувати уроки виключно онлайн. Для доступу до уроків поза межами школи потрібні пристрої, яких бракує понад 300 000 дітей та близько 70 000 вчителів. Проєкт Device Coalition був створений як відповідь на потребу у пристроях, які в умовах війни є єдиним способом повернути дітям доступ до освіти та скоротити розрив у навчанні. Ми мобілізували міжнародних партнерів, донорів та українські компанії, щоб забезпечити пристроями тих, хто цього потребує. Ініціатива об’єдналася у тристоронню співпрацю Міністерства освіти та науки, Міністерства цифрової трансформації та Фонду Олени Зеленської.

Знімок екрана. Вебсайт www.dcoalition.org.ua
Знімок екрана. Вебсайт www.dcoalition.org.ua

Ю.С.: Як працює проєкт Device Coalition хто є вашими партнерами?

Є.К.: Device Coalition є спільнотою організацій, бізнесів, урядових установ і благодійників, які об'єдналися для забезпечення українських учнів та вчителів необхідними пристроями, щоб вони могли навчатися онлайн. Є діти, які не мають ґаджетів взагалі, або змушені слухати уроки по черзі, оскільки у сім’ї на кількох школярів є, скажімо, лише один планшет. Нашими партнерами з реалізації є: Theirworld/GBC for Education, ЮНІСЕФ та ЮНЕСКО. Ціль Device Coalition на 2024 рік — забезпечити 10 прифронтових регіонів України пристроями — 96 449 для учнів та 29 012 для вчителів — усього 125 461. Партнери розміщують кошти на своїх рахунках для закупівлі пристроїв, а також допомагають вести переговори з компаніями. Коаліція пристроїв була запущена у січні цього року, наразі нам вдалося залучити близько 68 000 пристроїв.

Ю.С.: Чи є якісь вимоги до того, якими мають бути пристрої для навчання?

Є.К.: Вони мінімальні. Навіть відремонтовані пристрої кількарічної давнини можуть забезпечити наші потреби. Це можуть бути Chromebook, планшети тощо. Обов’язковою є можливість доступу до інтернету.

Ю.С: У який спосіб міжнародна спільнота (компанії, приватні донори та організації) можуть допомогти або долучитися до Device Coalition?

Є.К.: У нас є різні модальності того, як можна зробити внесок у кампанію. Наприклад, мерія міста Нью-Йорк у рамках Device Coalition передасть 5 тисяч вживаних, але робочих девайсів з власних запасів. У нас є сторінка як для особистих одноразових пожертв, так і окрема сторінка, присвячена збору пожертв від організацій. Організації також можуть робити пожертви в зручній формі — грошовими внесками або ж фізично, надсилаючи пристрої. Є можливість обрати регіон або окрему групу дітей: позбавлених батьківського піклування чи з багатодітних сімей. Говорити про наш проєкт так само важливо, як робити реальні пожертви.

Знімок екрана. Вебсайт www.dcoalition.org.ua
Знімок екрана. Вебсайт www.dcoalition.org.ua


Є.К.: Якою є довгострокова перспектива для Device Coalition? Чи плануєте ви розширити масштаб ініціативи?

Ми отримали дуже хороші результати під час нашої нещодавньої поїздки на саміт ASU+GSV, деякі великі плани щодо подальшого майбутнього Device Coalition вже в розробці. Наразі головною метою є задовольнити критичні потреби на 2024 рік до початку нового навчального року. Але наша кінцева мета забезпечити доступ до освіти кожній дитині в Україні.

  • 16x9 Image

    Юрій Солонець

    Приєднався до «Голосу Америки» влітку 2023 року. Працював сценаристом тревел-шоу «Орел і Решка». Випускник Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Вірить, що найбільш талановитим письменником із можливих є саме життя, а журналістику вважає найбільш чесним способом розповідати історії. Любить подорожувати складними маршрутами та писати рукописні листи.

XS
SM
MD
LG