Спеціальні потреби

Від заяв про кінець комунізму до закликів до зняття блокади - американські політики реагують на протести на Кубі


На фото: кадри протестів у столиці Куби, Гавані
На фото: кадри протестів у столиці Куби, Гавані

Протести на Кубі опинились у центрі уваги американських політиків і супроводжуються зміною позиції Білого дому. Адміністрація США, заявивши спочатку про те, що протести були реакцією на нездатність уряду Куби приборкати пандемію COVID-19, пізніше назвала їх закликом до звільнення після десятиріч репресій та економічних страждань під владою комуністичного режиму.

"США закликають кубинський режим почути свій народ та служити його потребам у цей важливий момент, а не збагачувати себе", - заявив у понеділок президент США Джо Байден.

Низка огладячів називають протести на Кубі безпрецедентними. На цьому тлі напередодні речницю Білого дому Джен Псакі запитали, чи стане Куба пріоритетним напрямком зовнішньої політики США.

"Щодо місця у переліку пріоритетів, я не можу це коментувати, але я можу сказати, що ми будемо тісно залучені. Ми шукатимемо можливість допомогти народу Куби. Ми, звісно, як ви знаєте, підтримуємо свободу слова, свободу ЗМІ, свободу - коли вони вірять, що заслуговують на доступ до економічної підтримки та медичної підтримки, медичних товарів, про які багато із них просять", - заявила Псакі у відповідь журналісту.

Як видається, американські політики по-різному ставляться до того, які саме наслідки можуть мати протести на Кубі та того, яку допомогу США варто надати кубинцям.

"Всі люди мають право протестувати та жити у демократичному суспільстві. Я закликаю уряд Куби поважати права опозиції та утриматись від насильства. Також вже давно прийшов час покінчити із одностороннім ембарго США щодо Куби, яке лише зашкодило, а не допомогло народу Куби", - твітує сенатор-демократ Берні Сандерс.

Як повідомляє інформаційна агенція Reuters, президент Куби Мігель Діас-Канель заявив, що санкції з боку США є причиною економічних проблем, браку ліків та відключень електроенергїі, які послужили причиною для протестів. Як повідомляє "Німецька хвиля", Мігель Діас-Канель сказав, що протестувальники зможуть перемогти "лише через наші трупи".

Тим часом, сенатор-республіканець Тед Круз заявив, що "комуністичний кубинський режим буде викинутий у смітник історії, де деспоти та диктатори не отримують прощення за страждання, яким вони піддали своїх громадян".

Події на Кубі, а також неефективність тамтешнього уряду активно використовують критики Демократичної партії як буцімто ілюстрацію загроз, які самим США може нести соціалізм, що, як твердять деякі опоненти демократів та президента Байдена, начебто обстоюють демократи з їх акцентом на багатотрильйонних програмах відновлення від наслідків пандемії. Як раніше повідомляв "Голос Америки, критки демократичної партії, серед іншого, називали пріоритети, визначені демократами щодо відновлення, "соціальним інжинірингом" та "втіленням забаганок" демократів.

"Якщо ви голосували за Байдена, ви голосували за те, щоб Америка стала тим, чим зараз є Куба", - твітує кандидатка від республіанців на виборах у штаті Флорида Лаверн Спайсер.

Серед іншої схожої критки - заява популярної консервативної коментаторки Кендіс Овенс, що адміністрація Байдена буцмто прагне "принести комунізм до Америки".

Реакція на події на Кубі стане своєрідним змаганням між партіями у США, відзначили у понеділок у виданні The Washington Post.

"По суті, боротьба на Кубі занурила обидві партії у змагання за те, щоб представити себе як побороників демократії та глобальної свободи, хоча обрані лідери обох партій фактично єдині у пудтримці протестів. Але ця політична територія складніша для демократів. Протягом більшої частини цього року урядовці адміністрації не зосереджували увагу на Кубі, частоково через можливий спротив у середині партії і частково через інші пріоритети на глобальному рівні", - пише видання.

The Washington Post визначає, що чимало демократів нині закликають цілковито підтримати протести кубинців.

Тим часом, Кремль напередодні наголосив на недопустимості втручання ззовні у внутрішні справи Куби. Сьогодні ж заступник міністра закордонних справ Росії зустрівся із послом Куби в РФ.

"Висловлена обопільна впевненість у якнайшвидшій нормалізації ситуації. Підкреслено неприпустимість втручання ззовні та інших деструктивних дій, які загрожують дестабілізацією на Кубі.
З російського боку заявлено про солідарність із керівництвом і народом Куби, усебічну підтримку зусиль щодо якнайшвидшого повернення ситуації в нормальне русло", - відзначає сайт МЗС Росії.

Дивіться також: Джордж Кент розпочав роботу у Києві в якості тимчасового повіреного у справах США

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG