Спеціальні потреби

Чи буде Київ домовлятись із Москвою у питанні Криму? Представники України та західні експерти про можливість територіальних поступок Росії


Люди спостерігають за палаючими паливними баками та пошкодженими ділянками Керченського мосту, Крим, 8 жовтня 2022. REUTERS/Stringer
Люди спостерігають за палаючими паливними баками та пошкодженими ділянками Керченського мосту, Крим, 8 жовтня 2022. REUTERS/Stringer

Київ піде на переговори з Росією лише за умови виведення російських сил з усієї території України. Про це заявив Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента України.

Подоляк заперечив готовність Києва йти на "територіальні поступки" російській стороні, зокрема, у питанні Криму, про які раніше говорив заступник керівника Офісу президента України в інтерв'ю пресі.

"Про базове. Підставою для проведення реальних переговорів з РФ є повноцінне виведення російських збройних угруповань за міжнародно визнані кордони України 1991 року. Включно з Кримом. Про будь-які територіальні поступки чи торги нашими суверенними правами не може йти мови", - написав Подоляк у Twitter.

При цьому представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева у коментарі виданню Politico сказала, що "Україна обере спосіб повернути Крим, використовуючи політичні та військові засоби".

"Для мінімізації втрат українських військових, мінімізації загроз мирним жителям, які живуть на окупованих територіях, а також руйнування цивільної інфраструктури, Україна планує надати Росії вибір, як залишити Крим. Якщо вони не погодяться піти добровільно, Україна продовжить звільняти свою землю військовим шляхом", – додала Ташева.

Напередодні у видання Financial Times вийшла стаття із твердженням заступника керівника Офісу президента України Андрія Сибіги, що Київ готовий обговорювати з Москвою майбутнє Криму, якщо його війська досягнуть кордону окупованого Росією півострова.

"Якщо нам вдасться досягти наших стратегічних цілей на полі бою і коли ми опинимося на адмінкордоні з Кримом, ми готові відкрити дипломатичну сторінку для обговорення цього питання, - цитує видання Сибігу. - Це не означає, що ми виключаємо шлях звільнення [Криму] нашою армією".

При цьому прессекретар президента України Сергій Никифоров, коментуючи слова Сибіги, нині заявив: "У цьому питанні слід орієнтуватися передусім на слова президента України – верховного головнокомандувача".

Сам президент Володимир Зеленський нещодавно говорив: "Авжеж, буде фіксація закінчення війни. Але тільки за цим великим столом, де будуть сидіти порядні держави, [можливо] представник РФ. Мені дуже складно [сказати], хто на той час буде представником РФ, який спочатку без бою виведе всі війська з нашої території".

За словами президента Зеленського, тільки тоді може початися дипломатичний формат.

"А якщо ми силою будемо їх вибивати всіх до кінця, то з такими людьми немає про що говорити загалом. Тому що ми втратимо людей. Буде велика кількість жертв. Про що з цими людьми загалом говорити? Вони мають бути ізольованими, такими, кому не тиснуть руки".

Як пише Reuters, не зрозуміло, чи розбіжності в коментарях відображають розбіжності з цього питання всередині української верхівки чи слова Сибіги можуть бути сигналом іноземним державам, які можуть наполягати на переговорах і дипломатичному вирішенні ситуації.

Західні експерти також розходяться в думках щодо майбутнього Криму

Зокрема, Шон Макфейт, професор Університету національної оборони США в інтерв'ю Голосу Америки висловив думку, що "що багато союзників у Європі та Сполучених Штатах хочуть донести повідомлення до уряду в Києві про те, що припинення вогню можливе, а Крим не буде частиною України".

"Чи зможе Україна повернути Крим? Відповідь: можливо. Але я не знаю, якою буде ціна. Я не знаю, наскільки Україні пощастить, і хто знає, що Путін збирається робити", - сказав Макфейт.

Натомість колишній командувач армією США у Європі Бен Годжес в інтерв'ю Голосу Америки заявляв, що Україна цього року зможе повернути свої території, зокрема, Крим.

За його словами, "Якби українці зараз мали далекобійні ракети ATACMS, вони б уже зараз могли розбомбити кожен російський штаб, кожен транспортний вузол чи склад боєприпасів у Криму, і це зробило б півострів непридатним для перебування російських збройних сил".

Експерт Hudson Institute Люк Коффі вважає, що "у міру просування українців на полі бою збройна боротьба за Крим стає все більш реальною... Якщо українці вийдуть до Азовського моря і переріжуть сухопутний міст, що з'єднує РФ з Кримом, наступним пунктом порядку денного для України стане входження на сам півострів".

Коффі додав: "Поки Росія зберігає військову присутність у Криму, Україна ніколи не буде в повній безпеці... Тому будь-яке припинення конфлікту, військовим чи дипломатичним шляхом, має призвести до повернення Криму Україні".

А генерал США у відставці Веслі Кларк заявляв : "Ми вважаємо, що Крим стане визначальним майданчиком. І що б не сталося на півночі, добре, якщо це знищить або притисне російські сили. Але якщо ми хочемо посадити Путіна за стіл переговорів, треба йти до Криму".

Раніше американські медіа повідомляли про те, що хоча повернення Криму "може здатися малоймовірним для України", Київ "докладає значних зусиль, щоб зробити окупацію Росією якомога незручнішою".

Про те, що окупаційна влада Росії розпочала евакуацію з тимчасово захопленого Криму, днями заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. Він також повідомив, що російське командування на півострові та окупаційна адміністрація активно продають нерухомість і вивозять свої сім'ї з Криму.

А газета Washington Post пише, що супутникові знімки Maxar свідчать про те, що Москва готує оборону півострова, "який зараз є одним із найбільш укріплених у зоні бойових дій".

"Російські військові, мабуть, розуміють, що найближчим часом Крим доведеться захищати", - сказав виданню російський військовий аналітик Ян Матвєєв.

Днями секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов написав у Facebook, що апарат РНБО України розробляє "деталізовану і юридично вивірену програму" "із залученням широкого кола фахівців та експертів, що буде відображено в новій редакції Стратегії деокупації Криму".

"Тільки президент може вирішувати, як повернути Крим. Але ми вже думаємо над тим, як найкращим чином його реінтегрувати", - сказав Данілов для Politico.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG