Спеціальні потреби

Путін: оприлюднення американського списку російських посадовців і олігархів – це «ворожий крок»


Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін піддав різкій критиці оприлюднений американським урядом список російських посадових осіб і близьких до нього олігархів, на яких Сполучені Штати можуть накласти санкції.

Проте у Конгресі деякі законодавці твердять, що це надто м’які заходи, замість того, щоб вдатися до конкретних заходів.

Адміністрація президента Трампа оприлюднила в понеділок список 114 пропутінських російських політиків і 96 олігархів у відповідь на вимогу Конгресу, щоб покарати Москву за втручання в американські президентські вибори 2016 року.

Представник Путіна Дмитро Пєсков заявив репортерам, що вивчення списку вимагатиме часу і що список «безпрецедентний» щодо величини. Він також сказав, що треба розібратися, яким чином на осіб у списку, на їх діяльність і репутацію можуть вплинути санкції. Варто підкреслити, що проти деяких осіб, що опинилися в американському списку, вже раніше застосовано санкції, на що звертає увага мережа американського кабельного телебачення CNN.

Як пише видання Politico, Пєсков звернув увагу на назву закону - «Про протидію опонентам Америки через санкції». Пєсков, як службовець кремлівської адмінінстрації, також опинився у списку.

Кремль дав зрозуміти, що американське повідомлення не однозначне з негайним запроваджем санкцій, але що вони можуть бути накладені пізніше.

Серед 114 високопоставлених службовців російського уряду є 42 помічники Путіна, міністри кабінету, наприклад, міністр закордонних справ Сергій Лавров, глави розвідувальних агентств ФСБ і ГРУ. У списку є також високопоставлені керівники державних компаній, таких як Роснефть і Сбербанк.

Крім цього, у списку є 96 багатих росіян, яких Міністерство фінансів США називає «олігархами», яких статки обраховують на мільярд або більше доларів. Серед них є такі багачі, як Роман Абрамович і Михайло Прохоров, які змагалися з Путіним на виборах у 2012 році, та алюмінієвий магнат Олег Дерипаска, пов’язаний з колишнім головою виборчої кампанії Дональда Трампа Полом Манафортом.

Як пише видання Politico, у списку чомусь є засновник мережі крамниць Сергій Галицький та засновник і глава пошукової системи «Яндекс», про яких говориться, що вони створили бізнесові структури без будь-якої допомоги з боку уряду.

Дивіться також: Найбільш корумпованими державними органами в Україні є суди - опитування

Найбільш корумпованими державними органами в Україні є суди - опитування. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

XS
SM
MD
LG