Спеціальні потреби

Костін розповів, що заважає повернути незаконно вивезених до РФ українських дітей


Світлана Рябцева обіймає своїх дітей Ангеліну та Олександра, яких торік у вересні незаконно вивезли до Росії з окупованого тоді Куп'янська, а на початку вересня цього року дітей вдалось повернути до України, Волинь. 3 вересня 2023. REUTERS/Andriy Perun
Світлана Рябцева обіймає своїх дітей Ангеліну та Олександра, яких торік у вересні незаконно вивезли до Росії з окупованого тоді Куп'янська, а на початку вересня цього року дітей вдалось повернути до України, Волинь. 3 вересня 2023. REUTERS/Andriy Perun

Україні бракує міжнародних механізмів, що допомагав би повертати українських дітей, яких незаконно вивезли до Росії. Про це в інтерв'ю Голосу Америки розповів генеральний прокурор України Андрій Костін.

"У нас є певний набір міжнародного законодавства для захисту українських дітей, але зараз цього недостатньо, щоб повернути їх додому", - відзначив він. Він пояснив, що притягнути до відповідальності винних за депортацію українських дітей – "не означає автоматично, що наших дітей повернуть додому", адже не існує механізму, який автоматично повертав би дітей в Україну з Росії.

Костін підкреслив, що ООН та інші міжнародні партнери повинні відігравати активнішу роль у поверненні незаконно депортованих Росією дітей з України: "Якщо Організація Об’єднаних Націй була такою активною у тому, щоб нагодувати дітей в інших країнах українським зерном, ООН могла б відіграти провідну роль у поверненні українських дітей додому з Росії, використовуючи всі елементи комунікації та тиску на російську владу, щоб повернути наших дітей додому. І це важливо не лише для українських дітей, це важливо для багатьох інших дітей у багатьох інших країнах світу, де їхні права порушуються у багатьох інших війнах та конфліктах".

На запитання про те, як саме зараз планує діяти українська влада, щоб розв'язати це питання, генпрокурор відповів: "Звичайно, ми також будемо розширювати режим санкцій на тих, хто причетний у Росії до цієї незаконної діяльності. Ми також використовуємо інші шляхи, про які я не буду говорити публічно, щоб повернути наших дітей додому в Україну".

За офіційними даними української влади, Росія незаконно депортувала майже 20 тисяч неповнолітніх українців. При цьому за деякими джерелами, цей показник може сягати 744 тисяч.

Як повідомляв Голос Америки, Міжнародний кримінальний суд у березні видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, звинувативши його у незаконній депортації дітей з України, що є воєнним злочином.

Нагадаємо, шестеро українських дітей, серед яких діти-сироти, котрим вдалося повернутися із територій, окупованих Росією, розповіли свої історії в Гаазі, де нідерландська неурядова організація Orphans Feeding Foundation за підтримки президента України Володимира Зеленського розпочала кампанію "Поверніть дітей в Україну". А прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан днями заявив, що хоче почути історії українських дітей під час засідань щодо притягнення до відповідальності винних у цих злочинах.

Днями Палата громад канадського парламенту одностайно ухвалила резолюцію про засудження депортації українських дітей до Росії й визнала це геноцидом і воєнним злочином.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG