Спеціальні потреби

Сербія каже, що зменшила кількість військ на кордоні з Косово


ФОТОАРХІВ: Наслідки стрілянини у Косово
ФОТОАРХІВ: Наслідки стрілянини у Косово

Сербія вдвічі зменшила кількість військ на кордоні із Косово, повідомив начальник генштабу армії Сербії генерал Мілан Мойсіловіч

Число військових зараз дійшло до "звичайних" розмірів - 4500 осіб, уточнив генерал.

Сербія наростила в регіоні збройні сили минулого тижня на тлі інциденту, який стався на півночі Косова 24 вересня. Тоді 30 чоловіків напали на поліцейських у селищі Баньска. Під час сутички загинули один правоохоронець та троє нападників.

Міністр внутрішніх справ Косова Целал Свечла звинуватив в організації та озброєнні людей сербську владу. А також додав, що правоохоронці з'ясовують можливу причетність Росії до інциденту. На місці злочину знайшли російську зброю та обладнання, а також документи, які вказують на зв'язок з Москвою, пояснив міністр.

Натомість міністерка закордонних справ Косова Доніка Гервалла-Шварц заявила, що поведінка Сербії нагадує дії Росії перед нападом на Україну у 2022 році: "Мало того, що війська стягуються до кордону, так ще й всі схеми однакові. Мова, вибір слів, методи - все схоже на те, як Путін поводиться в Україні".

Джон Кірбі, представник Ради нацбезпеки США заявив, що на кордоні розгортається "безпрецедентна кількість сербської артилерії, танків та механізованих піхотних підрозділів".

Речник НАТО Ділан Вайт сказав, що Велика Британія надсилає до Косова додаткових 600 військовослужбовців, щоб підсилити миротворчий контингент.

Зрештою в ході телефонної розмови президент Сербії Александр Вучич та голова Держдепу США Ентоні Блінкен погодились, що "потрібна деескалація конфлікту".

Косово проголосила незалежність від Сербії у 2008 році, через 9 років після закінчення кровопролитної війни. Незалежність країни визнали 119 держав, в тому числі США та більшість країн ЄС. Україна не визнає суверенітету Косова.

Косово здебільшого населяють етнічні албанці, але на півночі більша частина населення - серби, що нерідко протестують проти присутності там поліції Косова.

У статті використано матеріали AP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG