Спеціальні потреби

Війна в Україні показала, наскільки важливим є космос для перемоги - очільник Космічних сил США


"Те, за чим ми зараз спостерігаємо в Україні - це критична важливість космосу в сучасній війні” - заявив очільник Космічних сил США генерал Ченс Зальцман
"Те, за чим ми зараз спостерігаємо в Україні - це критична важливість космосу в сучасній війні” - заявив очільник Космічних сил США генерал Ченс Зальцман

Війна в Україні продемонструвала всьому світу, наскільки важливим є використання космосу для перемоги у військових конфліктах, - про це заявив новий очільник Космічних військ США генерал Ченс Зальцман.

“Думаю, було б справедливо сказати, що те, за чим ми зараз спостерігаємо (в Україні - ред.) — це критична важливість космосу в сучасній війні”, — цитує генерала видання Breaking Defense із посиланням на Асоціацію космічних військ.

Генерал Зальцман звертає увагу, що ще з початку повномасштабного вторгнення очевидною стала необхідність застосування космосу.

“Здатність заблокувати можливості одного супутника стала дуже очевидною ще на початку цього конфлікту. Можливість кібератаки на наземні мережі, які сприяють космічним можливостям, стала дуже очевидною. Ці вразливі місця стали очевидними з самого початку конфлікту”, – сказав очільник Космічних військ США в інтерв'ю Асоціації космічних військ.

“І тоді комерційне розширення космічних можливостей показало свої переваги», — додав Зальцман.

Космічні сили США були засновані у 2019 році за президентства Дональда Трампа. Генерала Зальцмана призначили головним командувачем Космічних сил у листопаді минулого року.

Новий очільник відомства розповів, що зараз Космічні сили США розробляють оперативні концепції, тактику та тренування для своїх захисників.

Коментуючи війну в Україні, Зальцман віддав належне можливостям “старлінків” компанії SpaceX, за якими ворогу дуже важко полювати. «Доведено, що це більш стійка архітектура», - зазначив він.

На прикладі війни в Україні, сказав генерал, Космічні війська США мають намір робити висновки та вчитися. А деякі невдачі Росії, каже він, послужать застереженнями під час розвитку цієї служби.

“Космос має вирішальне значення. Противники будуть атакувати космос. Це критично важливо як на землі, так і в космосі”, - за словами генерала, використання космосу має велике значення для створення бойових можливостей.

Головним завданням Космічних сил у майбутньому очільник відомства називає «переконатись, що у нас є не тільки системи для виконання місії, але й те, що наші оператори мають досвід, що ми маємо перевірену тактику, яка дійсно дозволяє застосувати ті можливості. Тому тепер ми маємо створити інфраструктуру, процеси та процедури, щоб переконатися, що вони (Космічні сили - ред.) отримують те, що їм потрібно”.

Зальцман також наголосив, що війна в Україні продемонструвала, наскільки важливою є міжнародна співпраця для використання повного потенціалу своїх сил. Міжнародні партнери є не тільки «вирішальними» для успішного стримування Росії, зазначив генерал, але їхні можливості потенційно можуть допомогти Космічним силам заповнити прогалини у їхніх можливостях.

Дивіться також: Сергій Притула про 2 мільярди на супутник для ЗСУ за шість місяців

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG