Спеціальні потреби

Коли чекати на новий український контрнаступ, розмірковують аналітики


Видання WP вказує, що Україна зможе перехопити ініціативу і почати потужний контрнаступ не раніше 2025 року. Фото: український військовий на позиціях в Донецькій області, 25 березня 2024 року
Видання WP вказує, що Україна зможе перехопити ініціативу і почати потужний контрнаступ не раніше 2025 року. Фото: український військовий на позиціях в Донецькій області, 25 березня 2024 року

ISW - обмежений контрнаступ ЗСУ можливий наприкінці 2024


Україна зможе почати обмежені контрнаступальні операції наприкінці цього року, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни, опублікованому 27 квітня

"Україна, із високою ймовірністю, стабілізує лінію фронту вже у наступні місяці і можливо матиме здатність проводити обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024, або на початку 2025 року", - вказують аналітики.

Росія продовжує застосовувати інновації на полі бою, але має значні тактичні провали, йдеться у звіті ISW. А українці завдяки західній допомозі зможуть позбутись обмежень щодо боєприпасів, а в наступні місяці нестачу в живій силі буде зменшено, припускають аналітики.

The Economist - навчання українського війська для потужного контрнаступу займе до 2026- 2027 року

Потужний контрнаступ України можливий через кілька років, і то за умови постійної західної підтримки, припускають автори статті за 27 квітня у виданні The Economist, вказуючи на необхідність проводити навчання війська.

Серед причини обмеженого успіху попереднього контрнаступу влітку видання називає недостатню підготовку українських військ, які після лише 5-тижневого навчання мусили проводити складні атаки, а також нездатність командування проводити атаки на рівні батальйонів та бригад, обмежуючи операції рівнем роти. Це, зокрема, не дозволяло повною мірою використати прорив, навіть якщо такий вдавався. Подібну слабкість, відзначає видання, має і російське військо.

Для того, щоб підготувати українські сили для потужного контрнаступу потрібні роки, повідомляє видання із посиланням на осіб, знайомих із плануванням. Навчання можуть тривати до 2026-2027 років і проводитись або на території Польщі, або в Україні із залученням міжнародних військових, припускає The Economist.

До того часу, Україна повинна мати можливість завдавати ударів по російському війську, йдеться в статті. Автори посилаються на матеріали естонської розвідки, за оцінками якої ЗСУ мають виводити з бою до 50 000 російських солдатів кожні шість місяців, щоб не дати Росії зміцнити військо. Україна також повинна мати можливість завдавати ударів по російських аеродромах, базах та логістиці.

WP - ЗСУ зможуть почати потужний контрнаступ не раніше 2025


Київ зможе перехопити ініціативу і почати масштабний наступ не раніше 2025 року, пишуть журналісти Міссі Раян та Сьобхан О'Грейді в статті для The Washington Post.

У своєму виступі після засідання Контактної групи оборонної допомоги в форматі "Рамштайн" очільник Пентагону Ллойд Остін та голова Об'єднаних штабів США Чарльз О'Браєн в основному говорили про 2024 рік як рік оборони для України, вказує видання. Однак, нові ATACMS, сподіваються в Пентагоні, зможуть дозволити Україні більш ефективно проводити атаки в Криму. Також очікується, що вже цього року Україна почне отримувати винищувачі F-16.

Для того, щоб перехопити ініціативу, Україна має швидко поставити до лав війська більше солдатів, наводить видання слова аналітика американського Інституту досліджень міжнародної політики та колишнього морського піхотинця Роба Лі. Лі вказує, що навчання новобранців потребує часу і "чим довше триває ситуація з мобілізацією та нестачею людських ресурсів, тим менш ймовірною стає масштабна наступальна операція в 2025 році".

Видання вказує, що нестача людських ресурсів для українського війська турбує союзників України як в США, так і в Європі. Американська програма навчань українських військових загальмувалась, сказали WP неназвані посадовці США, що може свідчити про нестачу військових для навчань.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG