Спеціальні потреби

Після поразки в Херсоні, Путін може програти Крим - на Заході обговорюють відступ сил РФ


Архівне фото: Російськи військові в Херсоні, в березні 2022 року
Архівне фото: Російськи військові в Херсоні, в березні 2022 року

Повідомлення про рішення Росії відвести війська з західного берега Дніпра в районі Херсона, єдиного обласного центру, захопленого Росією з початку повномасштабного вторгнення, викликало активне обговорення військових аналітиків у США.

Більш ніж 8 місяців вторгнення не принесли значних здобутків Росії, твітує колишнвій посол США в Росії, дослідник Стенфордського університету США Майкл Макфол. Він вказує на програш Путіна в битвах за Київ, Харків і, тепер, за Херсон.

"Путін програв битву за Київ, - твітує Макфол. - Він програв битву за Харків. Він програв битву за Херсон. Де він програє ще?"

Крим стане наступною поразкою Путіна, твітує у відповідь Макфолу свій прогноз колишній командувач Сухопутних сил США в Європі генерал Бен Годжес.

"Передбачаю, що президент Путін наступною програє битву з Крим, вирішальну стадію кампанії наступного літа, - пише Годжес. - І потім він програє внутрішню битву в Кремлі перед кінцем наступного року".

Відступ і далі послабить бойовий дух російських збройних сил, але і стане важливим джерелом розвідувальної інформації для Українських ЗСУ, каже колишній командувач військами США в Європі Марк Гертлінг. Це станеться незалежно від того, чи буде цей відступ справжнім повномасштабним відступом, чи відведенням.

"Наказ відступати чи відходити ніколи не зміцнює сили. Ці дії лише зменшать бойовий дух російських сил та посилять боротьбу в Україні", - твітує експерт.

Гертлінг вказує - інформація включатиме нові перехоплення сигналів, маршрути, регіони збору та сховища а також те, що "залишили" при відступі, свідчитиме про можливості тих, хто відступає.

Аналітики також відзначають організацію херсонської операції з боку України. ЗСУ успішно і без масштабної битви змусили російські сили відійти на західний берег Дніпра, пишуть аналітики Американського Інституту вивчення війни (ISW).

Сухопутна операція навколо Херсона, ймовірно, досягла успіху, йлетьс в звіті ISW: "Координована кампанія перехоплення, щоб змусити російські сили відійти через Дніпро, без необхідності масштабного наступу українських сил, ймовірно, досягла успіху". Аналітики назвали українську кампанію в Херсонській області, в рамках якої ЗСУ завдавали ударів по районам концентрації військ та обладнання РФ, "цілеспрямованою" та "добре виконаною".

Колишній командувач Сухопутних сил США в Європі генерал Бен Годжес вказує на "дисципліну, методичний та терплячий підхід" українського військового керівництва до проведення операції.

В середу росіяни заявили про відведення військ навколо Херсона. В Україні закликали "обережно" сприймати такі повідомлення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG