Спеціальні потреби

Керрі обговорить проблеми регіональної безпеки в Бахрейні і Японії


Джон Керрі
Джон Керрі

Вашингтон – Проблеми регіональної безпеки будуть у центрі уваги державного секретаря США Джона Керрі, який на цьому тижні відвідає Близький Схід і Азійсько-Тихоокеанський регіон.

Багатонаціональні зусилля з боротьби з «Ісламською державою» в Іраку і Сирії будуть серед тих, які обговорюватимуться під час першої зупинки Керрі в Бахрейні, де він візьме участь у нараді шести країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки на рівні міністрів.

У понеділок, напередодні візиту, Керрі заявив, що багатонаціональна коаліція досягла прогресу в боротьбі з «Ісламською державою», але що ця робота ще не завершена.

«Перед нами стоять серйозні перешкоди, і ця боротьба – як ми бачили в Брюсселі, Парижі, Анкарі та інших місцях – як і раніше є джерелом загрози», – заявив Керрі, коли з’явився перед журналістами з міністром закордонних справ Австрії Себастіаном Курцом.

Боротьба з «Ісламською державою» в Іраку принесла неоднозначні результати.

Іракська армія і проурядові ополченці поступово наближаються до того, щоб повернути контроль над Мосулом, який знаходиться під контролем «Ісламської держави».

Однак угруповання бойовиків продовжує вести криваву боротьбу з урядом. У понеділок вони здійснили серію атак, у результаті яких загинуло більше двох десятків людей.

«У боротьбі з ІДІЛ важливо пам’ятати, що військова складова – це лише частина цієї боротьби», – каже Джесіка Ашух – заступник директора робочої групи з питань Близького Сходу в вашингтонській Атлантичній раді.

«Довгострокова проблема, яку необхідно вирішити, це, звичайно ж, політичні виклики, які стоять перед Іраком», – говорить вона.

Мирні переговори щодо Ємену – на горизонті

Очікується, що лідери країн Перської затоки також обговорять ситуацію в Ємені. Мирні переговори під егідою ООН повинні початися в Кувейті в цьому місяці.

США підтримують очолювану Саудівською Аравією військову коаліцію, яка завдає повітряні удари проти повстанців хуті в Ємені на підтримку уряду міжнародно визнаного президента країни Абд Раббо Мансура Гаді.

Загроза тероризму і Пхеньян – ймовірні теми дискусій в Японії

Пізніше на цьому тижні Керрі відправиться в японську Хіросіму, де візьме участь в нараді міністрів країн «Великої сімки». Переговори Керрі повинні підготувати ґрунт для візиту президента США Барака Обами до Японії в травні цього року, коли він візьме участь у саміті «Великої сімки».

З огляду на, що в «Велику сімку» входять чотири європейські країни, в центрі уваги, ймовірно, виявляться багатонаціональні зусилля з боротьби з тероризмом після недавніх терактів в Брюсселі і Парижі, пов’язаних з «Ісламською державою».

Ще однією темою порядку денного, ймовірно, стане Північна Корея, припускає директор Центру досліджень політики Східної Азії в Інституті Брукінґса Ричард Буш.

Незважаючи на санкції ООН, Пхеньян нещодавно провів ядерне випробування і серію випробувань балістичних ракет. При цьому КНДР продовжує використовувати провокаційну риторику щодо США і Південної Кореї.

«Думаю, Північна Корея опиниться в списку, оскільки нараду буде проводитися в Японії, а Японія – одна з тих країн, яким найбільше загрожує потенціал Північної Кореї» – говорить Буш.

Дивіться також: Панама на високі голови: Що треба знати про #panamapapers

Панама на високі голови: Що треба знати про #panamapapers. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG