Спеціальні потреби

Картина "Рік 1933": маловідомі факти про роботу, передану Україні зі США


Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов та президент УВАН Альберт Кіпа підписують документи про передачу картину Україні
Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов та президент УВАН Альберт Кіпа підписують документи про передачу картину Україні

Експозиція Національного музею Голодомору-Геноциду в Києві поповнилась унікальною роботою. Українська Вільна Академія Наук у США передала у дар музею картину "Рік 1933" (голод в Україні) авторства Віктора Цимбала і 23 лютого твір доставили до музею в Києві. Особливість цього полотна в тому, що воно є одним з перших творів мистецтва в світі, присвячених Голодомору.

Картина написана в 1936 році відомим українським художником Віктором Цимбалом. Він народився на Київщині, навчався у Київському художньому училищі у художника Олександра Мурашка. Як згадує у спогадах Цимбал, він також "міг стати українським "термопільським героєм" і покласти голову в обороні Києва під Крутами", але батько застосував силу і не пустив сина. Згодом митець воював у лавах армії УНР, але в листопаді 1920-го після падіння Директорії, назавжди покинув Україну. Спочатку митець жив і працював у Польщі та Чехії, але за кілька він виїхав до Аргентини, де і написав "Рік 1933".

Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов та президент УВАН Альберт Кіпа під час церемонії передачі картини Україні
Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов та президент УВАН Альберт Кіпа під час церемонії передачі картини Україні

Як розповів "Голосу Америки" дослідник Юрій Савчук, робота вперше була презентована публіці 1936 року на виставці у Буенос-Айресі. «Твір довгі десятиліття відігравав важливу функцію в розголошенні правди про Голодомор. Адже навіть в Америці говорити вголос про цю велику національну трагедію українського народу розпочали тільки з 1983-му», - пояснює він.

В Аргентині картина виставлялася кілька разів на заходах, присвячених вшануванню пам’яті жертв Голодомору. Проте з приходом до влади комуністів, які вважали картину наклепом української імміграції, твір довгий час не демонструвався. Під час останнього показу комуністи навіть влаштували бійку.

Сам Цимбал 1960-го переїхав до Сполучених Штатів, вдруге тікаючи від комуністичного режиму. За два роки Українська вільна академія наук в США (УВАН) отримала у свою колекцію цей шедевр Цимбала з нагоди тридцятиліття Голодомору.

Президент УВАН Альберт Кіпа розповідає, що картина зберігалася в фондах та кілька разів виставлялася в Нью-Йорку. Співробітники академії, як могли намагалися зберегти її в хорошому стані та навіть покрили її спеціальним розчином, який скріпив фарбу.

Україні передали картину «Рік 1933» художника Віктора Цимбала. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

За 50 років друзі родини ініціювали передачу картини Національному музею Голодомору-Геноциду в Києві. Картина потребує реставрації та спеціальних умов зберігання. "Важливо, щоб вона не пропала і зберігалася у найкращих умовах. Саме тому ми прийняли це рішення", - пояснює Кіпа.

Пам’ять про Голодомор у Радянському Союзі перебував під суворою забороною. Не побоялася писати на цю тему лише відома українська художниця Катерина Білокур. Вона пережила Голодомор у своєму рідному селі на Пирятинщині, і ті страшні події в 1947-му вона зобразила в картині "Цар-Колос".

В Україні про голод 1932-1933 рр. відкрито почали говорити лише в кінці 1980-х. Тільки після цього митці почали відкрито звертатися до цієї трагічної теми у своєму живописі.

Дивіться також: Як меморіал жертвам Голодомору у Вашингтоні знаходить відгук у людей різних національностей. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG