Спеціальні потреби

Конгресмен Каптур та міністр Грищенко говорили про стан політичної свободи в Україні


У рамках заходів присвячених роботі Комісії зі стратегічного партнерства США – Україна українські урядовці, які прибули до Вашингтона зустрілися з членами американського Конгресу. «Голос Америки» звернувся до американських законодавців з проханням прокоментувати, про що йшлося під час зустрічі.

Співголова українського кокусу у Конгресі, конгресмен з Огайо Марсі Каптур, сказала, що розмова з українською делегацією вилилась у відверту дискусію, яка, в основному, стосувалася ситуації в Україні. З конгресменом Марсі Каптур спілкувався Руслан Петричка.

Р.П.: Пані Каптур, які теми Ви обговорювали на зустрічі з українською делегацією

М.К.:
Представники українського кокусу у Конгресі зустрілися з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком і послом України в США Олександром Моциком. З американської сторони були присутні конгресмен Левін, конгресмен Гейстінгс, конгресмен Квіклі і я. У нас була відкрита і досить відверта розмова, яка, я сподіваюся, буде продовжена у майбутньому.

Р.П.: Які аспекти стратегічної співпраці між Україною та США Ви вважаєте найбільш пріоритетними зараз і в майбутньому?

М.К.:
Насправді, Україна є одним з наших найважливіших союзників у Центральній Європі. Ми багато говорили про інтеграцію України у Європейський Союз. Ми говорили про енергетичну безпеку, про партнерство на багатьох рівнях між Сполученими Штатами, свободолюбивими людьми з усього світу і Україною. Особисто я вважаю, що галузі енергетики та сільського господарства є найбільш перспективними у нашій співпраці, і я підняла ці питання у розмові з міністром закордонних справ. Але найважливішим питанням, звичайно, було наше занепокоєння станом політичної свободи і розвитком демократії в Україні.

Р.П.: Чи погоджуєтесь Ви з думкою про те, що рівень демократії в Україні суттєво знизився, я маю на увазі повідомлення про урядовий тиск на медіа і вибіркове правосуддя щодо опозиційних лідерів? Якщо так, чи висловили Ви занепокоєння з цього приводу?

М.К.: Так, наш фокус насамперед був на питанні політичних свобод. У останньому дослідженні, проведеному Домом свободи, Україна опустилася з категорії «Вільних» у категорію «Частково вільних держав». Це пов’язано з тиском на ЗМІ і придушенням свободи слова, з маніпуляціями у судовій системі і з нечесно проведеними виборами. Ці проблеми особливо непокоять членів американського Конгресу. І той факт, що Дім свободи понизив Україну у рейтингу, є серйозним свідченням погіршення ситуації. Ми висловили свою думку у розмові з міністром та послом. Ми сподіваємося що вони нас почули.

У мене склалося таке враження, що пан Грищенко, можливо, не повною мірою зрозумів глибину нашого занепокоєння. Я сподіваюся, що під час подальшої роботи Комісії зі стратегічного партнерства, те, що ми сказали, таки буде почуте українською стороною.

Р.П.: Якою була реакція пана Грищенка і інших членів української делегації на Ваше занепокоєння? Вони визнали існування подібних проблем, чи не погодились з тим, що рівень демократії в Україні знизився?

М.К.:
Я так розумію, що міністр Грищенко підкреслював намір уряду України збудувати дієздатну виконавчу гілку влади, яка буде спроможною виконати обіцянки, дані як минулими, так і теперішньою адміністраціями. Міністр говорив, про важливість того, щоб бюрократична машина запрацювала для українського народу. Він заторкнув проблеми, які виникають в Україні, зокрема у сфері оподаткування.

Пан Грищенко нагадував, що минула адміністрація часто не виконувала свої обіцянки, наприклад у побудові меморіалу Голодомору тут у Вашингтоні. Міністр запевнив, що теперішній уряд України має намір його збудувати. Таку обіцянку, зокрема, члени Конгресу зустріли схвально.

Я думаю його фокус в основному був на встановленні адміністративної відповідальності уряду України і намірі зробити його дієздатним. Втім, наше занепокоєння стосувалося політичної свободи.

Р.П.: Які заходи Конгрес і Адмінстрація США можуть вжити, якщо в Україні продовжиться згортання демократії?

М.К.:
Я вважаю, що в першу чергу все має вирішуватися методом діалогу. Ми вдячні, що ці посадовці подолали такий довгий шлях, щоб зустрітися з нами. Це дуже добрий знак.

Для України важливою є співпраця з США в економічній сфері. Міністр дав чітко зрозуміти, що інші країни активно інвестують в Україну, це стосується в першу чергу Росії, а також країн Євросоюзу. Американські інвестиції в Україну є мінімальними, порівнюючи з іншими країнами. Тобто економічна співпраця може бути важливим аргументом у наших стосунках з Україною.

Я особисто вірю у силу спілкування між людьми. І у потужність українського сільського господарства. Я особливо цікавлюся розвитком наших зв’язків у сільському господарстві і пан Грищенко добре про це знає. Україна має потенціал розвинути індустрію органічних, натуральних продуктів, вона має для цього усі природні умови.

Тож, я думаю, такі практичні проекти співпраці України та Заходу можуть мати найбільший ефект на ситуацію. Ми дивимося на те, як розвивати особистісні контакти, економічні взаємини, розробляємо різні шляхи, якими можемо допомогти українському народу рухатися вперед.

Важливо, щоб українські ЗМІ залишалися відкритими до різних точок зору. У демократичному суспільстві потрібно вміти приймати критику. Це не завжди легко, але це частина розвитку політично вільного суспільства.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG