Спеціальні потреби

У США вимагають звільнити Тимошенко та інших політичних в’язнів


На розгляд комітету із закордонних справ Палати представників США внесена нова резолюція по Україні. У документі Юлію Тимошенко та інших заарештованих членів колишнього українського уряду називають політичними в’язнями і вимагають від українського уряду терміново їх звільнити. Автор резолюції, співголова української групи підтримки в американському конгресі Марсі Каптур в інтерв’ю «Голосу Америки» заявила, що цією резолюцією хоче привернути увагу світу до погіршення ситуації з дотриманням демократичних свобод в Україні.

Одна із старійшин Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Марсі Каптур надзвичайно стурбована ситуацією в Україні. За її словами вона завжди намагалась бути голосом на підтримку України у США і вважає сьогодні своїм обов’язком звернути увагу на проблеми.

«Ми хочемо привернути увагу до подій в Україні, до правової системи в Україні, до того, що відбувається з членами опозиційних політичних партій. Звичайно, якщо хтось робив щось протизаконне, то правосуддя має відбутись у прозорому режимі. Але ситуація виглядає підозрілою, це якби у нашій країні представники лише однієї партії піддавались переслідуванням. Це виглядає підозріло, особливо арешти людей, які займали дуже високі посади. Це дуже незвично», – каже Марсі Каптур.

Конгресвумен розповіла, що посол України у США Олександр Моцик зустрівся з нею, щоб висловити застереження щодо мови резолюції. Особливе заперечення у нього викликав термін «політичні в’язні». Американський законодавець відмовилась змінити мову резолюції. За її словами останні події негативно відбились на репутації України у світі, і на заході добре розуміють, що насправді відбувається всередині країни.

«Я думаю, Україні доведеться дещо попрацювати над виправленням її репутації», – переконана американський законодавець.

Водночас Марсі Каптур вважає, що як США так і Захід не достатньо зробили для України:

«На мою думку, уряд Сполучених Штатів приділяє більше уваги іншим країнам. Наше посольство у Києві не є найбільшим у регіоні. Навпаки, воно досить мале, порівняно з іншими посольствами.

Зусилля, які ми докладаємо на допомогу фермерам в Україні це просто сором. Захід міг зробити набагато більше, щоб допомогти дрібним підприємцям. Інтереси великого бізнесу представлені, а малі виробники, які насправді годують українців, сьогодні продовжують бути приниженими. Це страшна трагедія України. Тому я не думаю, що Сполучені Штати та Захід справді співпрацюють з Україною, яку я знаю, яку я б хотіла бачити. Ми звичайно зробили більше ніж інші, але не у тих секторах, які я вважаю критичними після проголошення незалежності».

Після внесення резолюції на розгляд комітету, Марсі Каптур працює над тим, щоб організувати термінові слухання по Україні у Палаті представників Конгресу США.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG