Спеціальні потреби

Демонстранти Йорданії вимагають відставки прем’єр-міністра країни


Відлуння протестів у Тунісі дійшло і до Йорданії, королівства, яке вважається зразком стабільності на Близькому Сході. Вже третю п’ятницю поспіль кілька тисяч демонстрантів виходять на вулиці столиці та інших міст з вимогами усунути з посади прем’єр-міністра країни, зупинити інфляцію та ріст цін на харчі і подолати безробіття.

Батько двох дітей Суфіан Сабрі аль-Егейде бере участь у демонстраціях з економічних причин:

«Я працюю два тижні на місяць і заробляю 183 долари. Інші два тижні я сиджу вдома і намагаюсь знайти іншу роботу».

З підвищенням цін родині стало не вистачати грошей на харчі. Сім’я живе в одному з найбідніших районів у передмісті йорданскої столиці. Всього за кілька кілометрів, у центрі міста, протилежна картина. У дорогих ресторанах і магазинах багаті йорданці та іноземці ні вчому собі не відмовляють.

Голова Ісламського фронту дій Газа Мансур каже, що одна з вимог організаторів демонстрацій – подолання корупції в оточені короля Абдули:

«Ми хочемо обирати уряд. Нам потрібен демократичний і сучасний закон про вибори, який би призвів до представництва йорданського народу в уряді. Ми хочемо покінчити з фінансовою, адміністративною і моральною корупцією».

Йорданія – абсолютна монархія, де король має повноваження призначати міністрів та розпускати парламент. Король Абдула отримав освіту у США, і вважається прогресивним лідером у регіоні, з тісними економічними та політичними зв’язками із західним світом. Поки що, Абдула залишається популярним лідером і демонстрації не спрямовані проти нього.

У відповідь на протести уряд підвищив зарплати державним працівникам, знизив ціни та оголосив субсидії на основні товари. Король Абдула навіть пообіцяв провести деякі реформи. Однак, експерти сумніваються, що він погодиться на відставку прем’єр-міністра та інших офіційних осіб. Тож активісти продовжують організовувати протести, вигаючи провести суттєві зміни в країні.

У ситуації, що склалась у регіоні загалаом, від дій короля Абдули та його урядовців залежить, чи залишиться Йорданія оазою стабільності на Близькому Сході.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG