Спеціальні потреби

Новий спікер Палати представників США передав Білому дому 12 питань щодо допомоги Україні


Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виступив за те, щоб розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо.
Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виступив за те, щоб розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо.

Новообраний спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виступив за те, щоб Конгрес розглядав допомогу Україні та Ізраїлю окремо, а також вимагає від Білого дому більшої звітності щодо допомоги Україні.

Джонсон, однак, засвідчив свою прихильність політиці США з допомоги Україні.

"Ми не можемо дозволити Владіміру Путіну перемогти, бо, я вважаю, він там не зупиниться і це можливо заохотить Китай рухатись в Тайвані", - сказав Джонсон в інтерв'ю FoxNews в четвер.

"Ми їх не полишимо", - додав Джонсон про українців.

Новообраний спікер все ж наголосив, що США мають забезпечити підзвітність коштів, які Америка направляє на допомогу Україні, а Білий дім має озвучити свою стратегію в Україні, а саме те, "як він бачить завершення" ситуації.

Перед інтерв'ю Джонсон провів зустріч з президентом США Джо Байденом. Під час зустрічі в Білому домі, законодавець передав раднику з національної безпеки США Джейку Саллівану 12 питань щодо допомоги Україні, вказав він.

Ми хочемо співпрацювати, ми маємо діяти разом, але ми повинні перед людьми забезпечити, що ми знаємо, яким є план куди йдуть кошти і ми хочемо певного аудиту коштів, які вже були надіслані
Майк Джонсон про співпрацю з Білим домом над новою допомогою Україні

12 основних питань для Білого дому, "стануть умовою надання нами додаткової допомоги", сказав законодавець в інтерв'ю.

Джонсон запевнив: "Ці питання не є складними".

"Ми хочемо співпрацювати, ми маємо діяти разом, але ми повинні перед людьми забезпечити, що ми знаємо, яким є план, куди йдуть кошти і ми хочемо певного аудиту коштів, які вже були надіслані", - каже Джонсон про ініціативу Білого дому забезпечити додаткове фінансування для України.

Конгрес окремо розгляне пакет фінансування для Ізраїлю обсягом 14,5 мільярдів, каже Джонсон.

Як повідомляв Голос Америки, президент США Джо Байден подав до Конгресу запит на фінансування обсягом понад 100 мільярдів доларів. Пакет включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю. Байден закликав Конгрес проголосувати обидві ініціативи в пакеті.

Крім допомоги Україні та Ізраїлю, запит також стосується розбудови військово-промислового комплексу США, зміцнення безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, гуманітарної допомоги, фінансування країн, що розвиваються, щоб надати альтернативу програмам Китаю, заходи із зміцнення безпеки на південному кордоні США.

В опозиційній Республіканській партії неодноразово вимагали від адміністрації президента США Джо Байдена посилити нагляд за допомогою Україні. В уряді США запевняють - режим підзвітності працює і жодних випадків перенаправлення оборонної допомоги, яка була надана Україні Сполученими Штатами, не виявлено. Про це зокрема свідчив інспектор від Міноборони США, Роберт Сторч на слуханнях в Конгресі США в березні.

В Україні заявляють, що готові до посилення перевірок. Про це українським ЗМІ, в четвер сказав секретар РНБОУ Олексій Данилов.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG