Спеціальні потреби

"Путін повинен негайно звільнити Алсу Курмашеву", - Байден вперше згадав про незаконно затриману журналістку Радіо Свободи 


Президент Байден під час щорічної урочистої зустрічі з кореспондентами Білого дому в суботу, 27-го квітня, 2024 р.
Президент Байден під час щорічної урочистої зустрічі з кореспондентами Білого дому в суботу, 27-го квітня, 2024 р.

Президент США Джо Байден вперше озвучив ім’я незаконно затриманої в РФ журналістки видання Радіо Свобода, Алсу Курмашевої. Американський лідер заяивив, що президент Росії Володимир Путін має звільнити усіх незаконно затриманих представників ЗМІ. Про це він заявив під час щорічної урочистої зустрічі з кореспондентами Білого дому в суботу, 27-го квітня.

"Журналістика – це не злочин. Ані тут (в США, ред.), ані будь-де в світі. І Путін повинен негайно звільнити Евана Гершковича (незаконно затриманий в РФ журналіст Wall Street Journal ред.), і Алсу Курмашеву. Так само, ми робимо все можливе, щоб повернути додому інших колег-журналістів, таких як Остін Беннет Тайс (американський журналіст-фрілансер викрадений під час роботи в Сирії, 2012 р.), а також інших американців, таких як Пол Вілан (громадянин 3-х країн: Канади, Ірландії, Великої Британії та США, теж незаконно затриманий в РФ, не журналіст ред.), яких незаконно затримують по всьому світу. І я даю вам моє слово, ми не здамося, доки не повернемо їх додому. Абсолютно усіх", - заявив президент США виступаючи перед кореспондентами Білого дому.

За словами речниці Білого Дому Карін Жан-П’єр, президент Байден зробив відповідну заяву перед представниками ЗМІ, щоб привернути увагу до усіх незаконно затриманих журналістів.

"Він (президент Байден ред.) сказав про це під час вечері з кореспондентами Білого дому, - бо він вважає, що це була можливість, виступаючи перед усіма вами, нагадати про те, через що доводиться проходити журналістам. І наскільки сміливими є ті журналісти які дійсно доносять новини та звітність до громадськості з місця подій. Ми вважаємо, що про це важливо говорити", - заявила речниця Білого Дому під час пресконференції 29 квітня.

Відповідаючи на запитання журналістів, чому Байден вирішив вперше згадати про Алсу Курмашеву і коли саме адміністрація президента США збирається визнати її неправомірно затриманою, - Карін Жан-П’єр заявила, що відповідне визнання має робити Держдепартамент.

"Що стосується її визнання (неправомірно затриманою ред.) то про це вже раніше говорив Державний департамент. Ми залишимо це коментувати Державному департаменту. Ми поділилися нашими власними занепокоєннями, щодо її затримання, тому далі я б переадресую вас на них. Сам же Держдепартамент вже раніше озвучував свої занепокоєння, щодо її затримання. Але відповідне визнання має робити саме Державний департамент", - заявила Карін Жан-П’єр журналістам.

Нагадаємо, що 18-го квітня минуло рівно пів року, як в Росії за ґратами перебуває журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева. Її заарештували за звинуваченнями, які правозахисники називають сфальсифікованими та політично вмотивованими.

Журналістка, яка має подвійне американське та російське громадянство, перебуває в російському СІЗО від 18-го жовтня 2023 року.

Її звинувачують у тому, що вона не зареєструвалась як "іноземна агентка" і поширювала інформацію про російську армію, яку Москва вважає неправдивою. Якщо її засудять, вона може отримати покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Дивіться також: Потік зброї та боєприпасів до України зростатиме – пообіцяв у Києві Єнс Столтенберг.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG