Спеціальні потреби

Шість місяців за ґратами. Росію закликають звільнити "незаконно затриману" журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву


Журналістка Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Алсу Курмашева перебуває під вартою вже пів року за звинуваченнями в порушенні закону про іноземних агентів. Фото: Reuters/Alexey Nasyrov
Журналістка Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Алсу Курмашева перебуває під вартою вже пів року за звинуваченнями в порушенні закону про іноземних агентів. Фото: Reuters/Alexey Nasyrov

18-го квітня минає рівно пів року, як в Росії за ґратами перебуває журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева. Її заарештували за звинуваченнями, які правозахисники називають сфальсифікованими та політично мотивованими.

Журналістка, яка має подвійне американське та російське громадянство, перебуває в російському СІЗО від 18-го жовтня 2023 року.

Її звинувачують у тому, що вона не зареєструвалась як "іноземна агентка" і поширювала інформацію про російську армію, яку Москва вважає неправдивою. Якщо її засудять, вона може отримати покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Курмашева та її роботодавець – Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа – відкидають висунуті проти неї звинувачення.

Посолка США в Росії Лінн Трейсі у коментарі Голосу Америки заявила, що вважає арешт американської журналістки спробою Кремля "змусити її замовкнути".

"Через шість місяців ми залишаємося глибоко стурбованими продовженням утримання Алсу під вартою", — сказала посолка США в Росії Лінн Трейсі.

"Ми відверто засуджуємо спроби Кремля змусити замовкнути, залякати та покарати журналістів, представників громадянського суспільства та простих росіян, які виступають проти війни Кремля в Україні", – додала дипломатка.

Міжнародні групи зі свободи преси неодноразово закликали Росію до негайного звільнення Курмашевої.

"Нагадування про шестимісячне затримання Алсу дуже важливе, тому що вона не повинна сидіти за ґратами навіть один день. Це абсолютно несправедлива, абсурдна справа зі сфабрикованими звинуваченнями", – сказала Гульноза Саїд, координаторка програм з питань Європи та Центральної Азії Комітету захисту журналістів (CPJ).

"Алсу необхідно негайно звільнити з в’язниці, щоб вона мала можливість повернутися до Праги та побачити свою сім’ю", – наголосила представниця CPJ в коментарі Голосу Америки.

Правозахисна організація "Репортери без кордонів" у заяві від 17-го квітня написала про нелюдські та принизливі умови утримання журналістки протягом останніх шести місяців.

За словами Курмашевої, її утримують в СІЗО у камері площею п'ять квадратних метрів, де немає гарячої води, замість унітазу – дірка у підлозі, обшарпані стіни. У приміщенні є два ліжка і немає столу.

"Репортери без кордонів", які вкотре звернулися із закликом щодо її негайного звільнення, попереджають про тривожний стан здоров’я незаконно затриманої журналістки", – сказала Жанна Кавельє, керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії в організації "Репортери без кордонів".

Надзвичайний візит

Курмашева проживала зі своєю родиною, – чоловіком і двома дочками, – та працювала у Празі, столиці Чехії. Вона вирушила до Росії в травні 2023 року, у зв’язку зі сімейними обставинами. Коли вона намагалася виїхати з країни в червні того ж року, її паспорти конфіскували. Приблизно чотири місяці вона чекала на повернення паспортів, поки її не заарештували в Росії.

У квітні цього року Алсу Курмашевій вкотре продовжили запобіжний захід, цього разу до червня.

"Це не судовий процес, це політичний трюк. Алсу та її родина невиправдано платять жахливу ціну. Росія повинна покінчити з цим обманом і негайно звільнити Алсу без будь-яких умов", – заявив президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Стівен Капус у заяві з приводу чергового відстрочення терміну ув'язнення.

У лютому цього року уряд Росії визнав Радіо Свобода "небажаною організацією".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG