Спеціальні потреби

Реакція на рішення Трампа щодо Єрусалима назагал негативна


Протест на Західному Березі
Протест на Західному Березі

У п’ятницю у Віфлеємі ізраїльська поліція застосувала сльозогінний газ проти палестинських протестувальників, які продовжують так званий «день люті».

Після того, як президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, і Сполучені Штати планують перенести туди своє посольство з Тель-Авіва, ізраїльська поліція надіслала до міста додаткові сили безпеки.

У минулому Ізраїль накладав обмеження щодо осіб, які могли відвідувати район Храмової гори, де часто ставалися спалахи насильства під час збільшення напруження. Представник ізраїльської поліції Майкі Розенфельд заявив: «Ми не маємо повідомлень, що будуть заворушення на горі, тому немає жодних вікових обмежень щодо відвідувачів (молільників). Якщо будуть заворушення, ми негайно зареагуємо.

Храмова гора – найбільш священне місце для юдеїв і третє за значенням для мусульман.

У п’ятницю в країнах Близького Сходу і в країнах з більшістю мусульманського населення відбуваються протести проти рішення президента Трампа.

Тисячі людей прийшли до будинку посольства США в столиці Малайзії Куала-Лумпурі. Деякі демонстранти вигукували «Руки геть від Єрусалима» і «Геть з президентом Трампом».

В Індонезії, країні, в якій проживає найбільше у світі мусульман, сотні протестувальників зібралися перед посольством США в Джакарті. Вони вигукували «Трамп божевільний», «Смерть Трампу» і «Смерть Америці».

Тимчасом Міністерство закордонних справ у заяві, яка здивувала ізраїльтян, заявило, що воно розглядає Східний Єрусалим як столицю майбутньої Палестинської держави. Водночас, у цьому ж контексті, додано, що росіяни розглядатимуть Західний Єрусалим як столицю Ізраїлю.

Згідно з американськими посадовцями, державний секретар Рекс Тіллерсон і міністр оборони Джим Маттіс висловили занепокоєння з приводу рішення президента Трампа.

Дивіться також: Директор київського офісу Інституту Кеннана про успіхи та провали реформ в Україні

Директор київського офісу Інституту Кеннана про успіхи та провали реформ в Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG