Спеціальні потреби

Японія: Китай силою намагається змінити регіональний статус-кво


У японському щорічному звіті з питань оборони говориться про дедалі відважніші спроби Китаю змінити регіональний статус-кво шляхом демонстрації своєї військової сили. Затверджений у вівторок документ – перший з часу, коли у вересні минулого року Японія націоналізувала кілька спірних островів, чим лише загострила свою багаторічну територіальну суперечку з Китаєм.

З того часу Китай надіслав патрульні човни і літаки у район неподалік спірних островів, щоб встановити над ними свій реальний контроль, хоча вони перебувають під адміністрацією Японії.

У японському документі такі дії називаються «небезпечними», «винятково прикрим» і остерігається, що це може спричинити проблему в майбутньому.

Автори документа піддають критиці Китай, зокрема за інцидент у січні, під час якого, за твердженням Токіо, патрульний корабель ВМС Китаю навів на японський есмінець свою радарну установку. Китай заперечив це твердження, називаючи його неточним і провокаційним.

У вівторок Міністерство закордонних справ Китаю піддало гострій критиці японські звинувачення як безпідставні. Воно також висунуло контрзвинувачення, кажучи, що «деякі політичні сили в Японії» виступають за посилення своїх збройних сил і підготовку до війни».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG