Спеціальні потреби

Радник Байдена з національної безпеки заявив, що у президента США ясний підхід до Росії


Джейк Салліван
Джейк Салліван

Нова адміністрація США проводить оцінку ролі Росії у низці міжнародних проблем, які викликають занепокоєння у Вашингтона, і на підставі висновків визначить адекватні заходи щодо Москви. Про це у п'ятницю, 29-го січня, заявив радник з національної безпеки Байдена Джейк Салліван.

«Росія представляє загрози з багатьох напрямків, і частина того, що ми успадкували [від попередньої адміністрації] - це необхідність вирішити, як ефективно реагувати на деякі з цих загроз і проблем, чи то йдеться про кібератаку на SolarWind, отруєння і використання хімічної зброї проти Навального, повідомлення про винагороду за голови американських солдатів в Афганістані або втручання в американську демократію, включно із президентськими виборами 2020 року, - сказав Джейк Салліван, виступаючи в онлайн-режимі на організованому 29-го січня вашингтонськими аналітичними центрами заході. - Сполучені Штати вивчать ці питання, ми постараємося розібратися в суті і масштабах кожної з них, а потім визначимо, як відповісти у відповідний час і за нашим вибором».

Відносини з Росією будуть складними, а президент Байден дотримується «ясного, реалістичного і практичного підходу до цих відносин», додав він.

У той же самий час Вашингтону і Москві «необхідно розібратися з фундаментальним питанням стратегічної стабільності між двома ядерними державами», зазначив Салліван: «У цьому питанні адміністрація Байдена відразу вступила в контакт з Росією, сказавши, що ми хотіли б продовжити дію нової угоди СНВ- 3 (договору про стратегічні і наступальні озброєння) на п'ять років і зробити це до закінчення терміну дії договору 5 лютого. І я вірю, що ми зможемо цього досягти ».

При цьому, за словами радника з питань національної безпеки США, досягнення домовленості про продовження Договору про СНО-3 повинно стати «початком серйозних і тривалих переговорів з цілої низки ядерних викликів і загроз, які виходять за рамки цієї нової угоди, а також інших проблем безпеки, що виникають» .

Тому нова адміністрація США повинна діяти так, щоб Кремль не зміг уникнути відповідальності за «агресивну поведінку», що представляє загрозу США і союзникам, і у той же самий час Вашингтон мав можливість вести «засновані на довірі, серйозні і ясні переговори з питань стратегічної стабільності в галузі озброєнь».

«І це той підхід, який буде використовувати ця адміністрація», - зазначив Салліван.

Раніше, як повідомляла Українська служба "Голосу Америки", радник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що упорядкування ситуації всередині США є найбільш значним викликом перед країною у царині національної безпеки.

У травні 2014-го року у бутність заступником помічника президента США Барака Обами та радником тодішнього віцепрезидента Джо Байдена із національної безпеки, Салліван, коментуючи агресію Росії в Україні, назвав її "підпалювачем, який удає із себе пожежного". Таким чином Салліван повторив метафору раніше озвучену Вікторією Нуланд.

Тоді ж Салліван заявив, що Україна досягне успіху лише, якщо "скине ярмо корупції та дасть відсіч анти-демократичним силам, які так довго їй заважали".

Цього тижня відбулася телефонна розмови між президентами США Джо Байденом і Росії Володимиром Путіним, під час якої глава Білого Дому підняв низку тем, включно із арештом Олексія Навального і придушенням мирних протестів у Росії.

Прес-секретар Білого дому Дженніфер Псакі також сказала журналістам, що президент США закликав звільнити російського опозиціонера і не приховував свого обурення і стурбованості діями російського уряду.

У Білому домі також повідомили, що США і Росія домовилися про продовження терміну дії СНО-3. Згідно з умовами договору, обидві сторони не мають права на розгортання понад 1500 стратегічних ядерних боєголовок.

Дивіться також: Чому нового президента називають «залізничний Джо» та хто така перша в історії США жінка на посаді віце-президентки?

  • 16x9 Image

    Російська служба "Голосу Америки"

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG