Спеціальні потреби

Ізраїль посилює "інтенсивні обстріли" на території Смуги Гази


Дим піднімається в небо після атак Ізраїлю на прикордонну територію зі Смугою Газа 27 жовтня 2023 року. Фото: Menahem KAHANA/AFP)
Дим піднімається в небо після атак Ізраїлю на прикордонну територію зі Смугою Газа 27 жовтня 2023 року. Фото: Menahem KAHANA/AFP)

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосила в п'ятницю, що "розширює наземні операції" у Смузі Гази. Про це у п’ятницю заявив речник ЦАХАЛу, контрадмірал Даніель Агарі, повідомляє CNN. Раніше цього дня американські ЗМІ повідомляли про велику кількість вибухів у Газі в ніч на п’ятницю.

Речник ЦАХАЛу заявив, що Армія оборони Ізраїлю “продовжує завдавати ударів по місту Газа та продовжує закликати цивільне населення евакуюватися на південь". За словами Агарі, ЦАХАЛ “активно діє” на всіх фронтах, щоб досягти своїх цілей у війні з ХАМАСом.

Коментуючи можливу угоду щодо звільнення понад 200 заручників, яких утримують в Газі, Агарі порадив “нехтувати чутками”, мовляв, ХАМАС використовує психологічний терор.

Водночас катарський телеканал Al Jazeera з посиланням на власні джерела повідомив, що Катар веде переговори про припинення вогню у Смузі Гази та про обмін полоненими, і що переговори перебувають "на просунутій стадії".

CNN повідомляє, що офіційні особи у США запевняють, що переговори про звільнення полонених не припиняться, попри майже повне відключення зв’язку в Газі та відновлення ізраїльського нападу.

Повідомляється про перебої з мобільним звʼязком та інтернетом у Смузі Гази. Палестинський мобільний оператор Jawwal у п’ятницю повідомив, що “інтенсивне бомбардування за останню годину призвело до руйнування всіх інших міжнародних маршрутів, що з’єднують Газу із зовнішнім світом”, повідомляє CNN. Це своєю чергою призвело до "повного припинення телекомунікаційних послуг", повідомляють ЗМІ.

Журналісти CNN записали розмови з мешканцями Гази, які назвали нинішні ізраїльські авіаудари “найінтенсивнішими” від початку воєнної кризи в регіоні близько трьох тижнів тому.

До припинення вогню у Газі закликав Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш.

“Оскільки бомбардування посилюється, потреби стають дедалі критичнішими та колосальними”, - мовиться у заяві, яку офіс генсека ООН оприлюднив у п'ятницю. Гуттеріш наголосив, що мешканці Гази потребують їжі, води, ліків та пального “у великих масштабах”. Він застеріг, що палестинській гуманітарній системі загрожує “повний колапс” з “немислимими наслідками для 2 мільйонів людей”.

“Враховуючи відчайдушну та драматичну ситуацію, ООН не зможе продовжувати постачання в Газу, якщо не буде негайної та фундаментальної зміни в тому, як надходить допомога”, — заявив Гуттеріш.

Тим часом угруповання ХАМАС оприлюднило заклик до мобілізації. Як повідомляє Al Jazeera, угруповання ХАМАС заявило, що вважає Ізраїль, США та інші західні країни, які підтримують Ізраїль, “повністю відповідальними за серію жахливих масових вбивств”, які були вчинені проти людей у Газі.

ХАМАС закликав палестинців у діаспорі, на Західному березі, у Східному Єрусалимі та на територіях 1948 року “мобілізуватись” на підтримку Гази. Угруповання також звернулось до арабських країн та міжнародної спільноти вжити негайних заходів, щоб припинити “злочини та масові вбивства” у Газі.

Угруповання ХАМАС напало на Ізраїль 7 жовтня, здійснивши рейд у мирні міста і поселення, розташовані на межі зі Смугою Гази. Загальне число жертв, за даними ізраїльської влади, становить понад 1400. Міністерство охорони здоров’я Гази, контрольоване ХАМАСом, заявило у четвер про 7028 загиблих палестинців, втім наразі ці дані неможливо перевірити.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG