Спеціальні потреби

Російські хакери долучились до ізоляції країни з найбільшою військовою базою США в районі Перської затоки


Після візиту Трампа на Близький Схід минулого місяця Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет та Бахрейн перекрили морський, сухопутний та повітряний кордон з Катаром, розірвавши торговельні та дипломатичні зв’язки. Країни звинуватили Катар у підтримці тероризму та зближенні з Іраном.

«Нас ізолювали, тому що ми успішні й прогресивні. Ми є платформою для миру. Ми не готові поступитись і ніколи не поступимось незалежністю нашої міжнародної політики», - сказав міністр закордонних справ Катару Шейх Мохаммед бін Адбулрахман аль-Тані, відкинувши звинувачення в підтримці тероризму.

Ситуація в регіоні почала погіршуватись після того, як сайт державної агенції новин Катару було зламано і опубліковано неправдиве повідомлення про підтримку Ірану з боку високопосадовця Катару. За цією атакою стоять російські хакери, повідомляє CNN, посилаючись на повідомлення державних посадовців США.

Читайте також: Сайт інформаційного агентства Катару було зламано, підтверджує розслідування

Спочатку президент США Дональд Трамп привітав дії [згаданих арабських країн проти Катару], зазначивши в Twitter: «Вони говорять, що жорстко протистоятимуть фінансуванню ... екстремізму і всі посилання вказують на Катар. Можливо – це кінець жахам тероризму». Він, однак, схвально відгукнувся про Катар протягом двосторонніх зустрічей.

Коментуючи ситуацію в регіоні, Міністерство фінансів США відзначило гарну співпрацю з Катаром у боротьбі з фінансуванням тероризму, а прес-секретар Пентагону капітан Джефф Дейвис зазначив: «В Катарі розміщено нашу базу, вони гарно справляються як територія розміщення, а також як партнер у боротьбі проти ІДІЛ», повідомляє The Daily Beast.

В Катарі проживає 2,7 мільйони людей і розміщено від 8000 до 10000 американський військових на повітряній базі Аль Удеїд в Доха, повідомляють західні ЗМІ. В 2016 році, базу використовували для бомбардувальників B-52, які провадили постріли по цілях ІДІЛ в Іраку та Сирії, а також для кампанії в Афганістані, повідомляє CNN.

Німеччина також закликала арабські країни розблокувати Катар. «Разом з нашими американськими колегами, але, насамперед, в регіоні ми мусимо намагатись знайти вирішення, особливо зі зняття морської та повітряної блокади», - оголосив міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Габріель.

Дивіться також: ФБР заарештувало підрядника, яка передала журналістам секретний звіт про активність російських хакерів

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG