Спеціальні потреби

ISW: Росії потрібна перемога в Україні, бо Москва готується до "конвенційної війни з НАТО"


Фото для ілюстрації: танки та бойові машини США, Італії, Канади та Польщі на навчаннях НАТО в Латвії, 2021 рік
Фото для ілюстрації: танки та бойові машини США, Італії, Канади та Польщі на навчаннях НАТО в Латвії, 2021 рік

Військові дії Росії та риторика Кремля свідчать, що президент Володимир Путін "залишається незацікавленим у значущих переговорах і будь-якій домовленості, яка б завадила йому зруйнувати незалежну українську державу". Таким чином Інститут дослідження війни прокоментував останні заяви Москви про нібито готовність переговорів.

"Кремль регулярно імітує готовність до змістовних переговорів у рамках тривалої інформаційної операції, яка має на меті переконати Захід піти на поступки щодо територіальної цілісності та суверенітету України, і неясно, чи невстановлені російські джерела, які спілкуються із західними медіа, сприяють цим зусиллям, чи точно відображають інтереси та погляди Путіна", – пишуть аналітики в останньому звіті.

ISW зазначає, що не може незалежно підтвердити правдивість заяв російських анонімних джерел, натомість їхні слова різко контрастують із публічними висловлюваннями та діями російської влади.

З огляду на загострення на фронті, дослідники доходять висновку, що Москва набагато більше зацікавлена в "максималістській перемозі в Україні", аніж у будь-якому замороженні дій на лінії зіткнення.

Поміж іншого, Інститут вказує на те, що будь-які домовленості про припинення вогню, які передбачають поступки територій, означатимуть, що цілісність України може бути предметом обговорення, і Кремль "найбільш імовірно" спробує домогтися подальших територіальних поступок та зашкодити ідеї української державності як такої.

"Припинення вогню не заважає Росії продовжити свою наступальну кампанію з метою знищення української держави, і Росія використає будь-яке перемир’я для підготовки подальших наступів в Україні", – прогнозують автори звіту.

Вони зазначають, що, хоча припинення вогню дозволило б Україні сконцентруватися на накопиченні особового складу та оборонних спроможностей, але Кремль "може небезпідставно очікувати, що заморожена лінія фронту зробить підтримку України менш актуальною та важливою для Заходу та дозволить Росії випередити Україну в підготовці до відновлення бойових дій".

ISW також висловлює думку, що Росія наразі готується до конвенційної війни із НАТО і може розглядати будь-який результат, окрім повної капітуляції України, як екзистенційну загрозу власній можливості вести таку війну:

"Російське військове командування, яке планує війну проти НАТО, мусить припускати, що Україна в такій війні воюватиме на боці Альянсу незалежно від власного членства (в НАТО – ред.)... Перемога Росії в Україні не тільки усуне загрозу України як потенційного супротивника під час можливої конвенційної війни з НАТО, але й забезпечить Росію додатковими ресурсами та людьми для участі у широкомасштабній конфронтації з НАТО".

Відтак Інститут передбачає, що Кремль продовжить "імітувати інтерес у переговорах" у критичні моменти війни, аби вплинути на рішення Заходу щодо підтримки України та отримувати від західних країн превентивні поступки щодо допомоги Києву.

Аналітики продовжують вважати, що стабільне надання Україні ключового західного озброєння відіграватиме критичну роль у спроможності Києва перехопити ініціативу по всьому фронту і здійснювати контрнаступ у майбутньому.

Напередодні агентство Reuters із посиланням на чотири джерела в Росії заявило, що російський лідер Володимир Путін готовий припинити військові дії в Україні на лінії фронту, яка існує на сьогодні, щоб провести мирні переговори з Києвом.

У Києві цю заяву розцінили як спробу зірвати Саміт миру, запланований на червень у Швейцарії, а не намір припинити агресію в Україні.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG