Спеціальні потреби

США посилюють тиск на Ізраїль з метою відновлення мирних переговорів з палестинцями


Упродовж десятиліть, маючи підтримку урядів арабських держав, Сполучені Штати виступали модератором в ізраїльсько-палестинському діалозі. Однак, із хвилею демократичних змін, яка прокотилася на Близькому Сході, важко передбачити подальший розвиток відносини між Ізраїлем та Палестинською Автономією і те, яку позицію у цьому процесі займуть новостворені арабські уряди. Зважаючи на нестабільність у регіоні, адміністрація США каже, що у близькосхідних переговорах настав час досягнення домовленості про мирне співіснування двох незалежних держав.

Протести на Близькому Сході, які принесли надію на зародження демократії у регіоні, на жаль не зрушили з місця ізраїльсько-палестинський діалог. Палестинці у Секторі Гази продовжують обстріли ізраїльських територій, а влада Ізраїлю продовжує будівництво на окупованих територіях. Держсекретар США Гілларі Клінтон зазначає, що ситуація у регіоні стає небезпечною:

«Статус кво, який існує між палестинцями та ізраїльтянами не більш надійний, ніж політичні системи, які розпалися за останні місяці. Без спільного рішення не можна гарантувати ні майбутнього Ізраїлю, як демократичної держави, ні законних прагнень палестинців».

Колишній радник Барака Обами з питань національної безпеки – Збіґнєв Бжезинський каже, що для адміністрації США настав час відіграти визначальну роль у ізраїльсько-палестинському мирному процесі:

«Настрої у регіоні змінюються. Шанси Ізраїлю стати визнаною частиною Близького Сходу зменшуються. Я думаю, це слушний час для США, щоб втрутитися і визначити рамки для укладення миру».

Експерт каже, що Вашингтону не слід зволікати з таким кроком. Адже у вересні палестинські лідери планують звернутися до Генеральної Асамблеї ООН з проханням визнати незалежність Палестини в межах кордонів, які були дійсними до близькосхідної війни 1967-го року.

Така можливість також непокоїть голову сенатського Комітету міжнародних відносин сенатора Джона Керрі. Він каже, що подання палестинської сторони до ООН може ускладнити триваючий мирний діалог, і США мусять цьому запобігти:

«Я не впевнений, що такий крок палестинців може прискорити процес. Насправді він може змінити його в гірший бік. Тому я сподіваюся, що дипломатична ініціатива США може запобігти небажаним наслідкам».

Після нещодавньої зустрічі з ізраїльським президентом у Білому домі, президент Обама вже вкотре наголосив на необхідності прийняти мирний договір:

«Сьогодні, коли в арабському світі настав час змін, ми більше аніж будь-коли маємо скористатися можливістю знайти мирне вирішення конфлікту між палестинцями та ізраїльтянами».

Професор Мерилендського університету Шаблі Теламі каже, що участь США у близькосхідних переговорах, може допомогти Вашингтону налагодити співпрацю з новими урядами в регіоні:

«Поки не буде зроблено кроку для встановлення миру між Ізраїлем та Палестиною, Сполученим Штатам дуже важко налагодити здорові відносини з молодими демократичними урядами в арабському світі».

У баченні адміністрації США, близькосхідний конфлікт має закінчитися договором про мирне співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю і Палестини. Експерти кажуть, що зараз – слушний час для наступного кроку у цьому напрямку.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG