Спеціальні потреби

Ізраїль та Палестинська автономія продовжують взаємні обстріли


Ізраїльська влада розглядає можливість анексії земель, на яких знаходяться єврейські поселення на Західному березі, у разі, якщо Палестинська Автономія в односторонньому порядку шукатиме міжнародного визнання як суверенна держава.

Про це повідомив анонімний ізраїльський чиновник, додавши, що він не знає, наскільки серйозною є така можливість, а також те, що розглядаються і інші варіанти.
Загострення риторики є свідченням того, наскільки напруженими залишаються стосунки між Ізраїлем та Палестинською Автономією. Обидві сторони продовжують обмінюватися повітряними обстрілами.

З території Гази снаряди влучили по території Ізраїлю всього в кількох кілометрах від столиці країни Тель-Авіву.

«Снаряди падають дуже близько. Був страшний гуркіт! Вибило всі вікна і двері, ніби бомба вибухнула в середині квартири. Ми страшно злякалися. Я з цього моменту не можу спати», - розповідає Яфа Бріга, мешканка міста Ашод, по якому влучив палестинський снаряд.

Снаряд впав всього в кількох метрах від її будинку. Тоді ніхто не постраждав. Але для місцевих мешканців період миру закінчився.

«Не може таким чином тривати і далі. Я живу в страху. Я навчаюся в 12-му класі і вони відмінили уроки через цю ситуацію. Щодня стає гірше. Я хочу, аби ситуація покращилася, має бути мир, але я вже не сподіваюся, що це станеться», - каже її донька, 17-річна Тоне Бріга.

У відповідь на обстріли ізраїльських земель прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху погрожує використанням сили:

«Звичайно, ми зацікавлені у спокої та безпеці. Ми не хочемо ескалації насилля. Але ми не вагатимемося у використанні всієї потужності Збройних сил Ізраїлю проти тих, хто здійснює атаки на наших громадян. Ми не миритимемося з атаками проти цивільних».

У середу Ізраїль завдав чергового повітряного удару по сектору Газа. Загинув один бойовик палестинського Ісламського Джихаду, ще одного було поранено. Загалом у результаті ізраїльських військових дій протягом тижня було вбито більше десяти палестинців, серед яких і мирні мешканці.

Також у середу Ізраїль обстріляв таємний тунель, який дозволяв палестинцям обходити блокаду на кордоні з Єгиптом.

Зі свого боку палестинці випустили по території Ізраїлю десятки ракет та мінометних снарядів. До того ж 23 березня на центральному вокзалі Єрусалима стався вибух, у результаті якого загинула одна людина. Хоча минулої суботи Хамас запропонував перемир’я, обстріли з обох боків продовжуються.

У вересні минулого року палестинці вийшли з мирних переговорів через відмову ізраїльтян зупинити будівництво поселень на Західному березі та у Східному Єрусалимі. Ізраїльтяни звинувачують у зриві переговорів палестинців, кажучи, що будівництво поселень не може бути передумовою досягнення миру.

Цього тижня міністр внутрішніх справ Ізраїлю заявив, що 14 квітня буде вирішено, чи побудує Ізраїль додаткові півтори тисячі квартир у Східному Єрусалимі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG