Спеціальні потреби

Виверження вулкана в Ісландії обмежує повітряний транспорт в Європі


Величезна хмара вулканічного попелу з Ісландії вже другий день поспіль перешкоджає авіатранспорту у великій частині Європи. Тисячі пасажирів опинилися перед лицем найбільшого закриття повітряного простору з часу терористичних атак 11 вересня 2001 року.

Європейська організація з безпеки аеронавігації повідомила, що в п’ятницю, як гадають, буде скасовано приблизно 17 тисяч повітряних рейсів. Офіційні особи кажуть, що проблеми продовжуватимуться щонайменше до суботи включно. За їх словами, буде скасовано щонайменше половину щоденних рейсів між Європою і Північною Америкою. Це матиме вплив також на багато повітряних сполучень між Азією і Європою.

Невідомо, як поширення вулканічного попелу над Європою вплине на плани світових лідерів, які хотіли взяти участь у державному похороні президента Польщі Леха Качинського. Польські офіційні особи вже закрили повітряний простір у північній частині країни.

У четвер головні європейські аеропорти були закриті. Десятки тисяч пасажирів зі Сполучених Штатів, Європи та Азії залишилися в безвихідній ситуації. Кілька північноєвропейських країн, включно з Великобританією, Норвегією, Швецією і Данією, повністю закрили свій повітряний простір.

Виверження вулкана в південно-східному районі Ісландії розплавило частину великого льодовика, що спричинило повінь і змусило сотні жителів району залишити свої доми. З вулкана піднявся у повітря попіл та інші уламки на висоту приблизно восьми кілометрів.

Представники авіації кажуть, що крім зменшення видимості, в вулканічному попелі є невеликі частинки скла, яке може спричинити зупинення праці двигунів літака під час польоту. Вони вказують на те, що літаки, які натрапили у польоті на вулканічні викиди, в деяких випадках раптово понизили політ на тисячі метрів, перед тим, як пілотам вдалося наново запустити заглушені двигуни.

Вулкан в Ісландії вивергнув двічі від 20 березня. До того часу він протягом 200 років був неактивний. Геологи кажуть, що вулкани відомі з того, що вони непередбачувані.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG