Спеціальні потреби

Рік боротьби з "Ісламською державою": чи працює стратегія, обрана Заходом?


Війна з Ісламською Державою, хто перемагає?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Восьмого серпня минув рік з часу, як за наказом президента Обами, американські літаки здійнялися у повітря, щоб здійснити перший авіа рейд на позиції організації, що називає себе Ісламською державою.

З того часу коаліція здійснила майже 6 тисяч авіа рейдів проти бойовиків Ісламської Держави Іраку та Леванте (ІДІЛ) в Іраку та Сирії.

Однак, зазнавши певних поразок, бойовики угруповання захопили значну територію Сирії та Іраку. До його лав вступають добровольці з усіх куточків світу. А вплив Ісламської держави та її осередки поширилися на чимало країн.

Тож стратегія Адміністрації Барака Обами має чимало внутрішніх критиків. Один з таких, експерт інституту досліджень війни Крістофер Гармер.

«Наші літаки справді можуть швидко атакувати будь-які об’єкти в Сирії чи Іраку, але ми нічого не робимо, щоб стримати розростання Ісламської держави», констатує він.

Американські офіційні представники кажуть, що за час авіа рейдів було знищено 15 тисяч ісламістів. Але визнають, що до угруповання постійно приєднуються нові люди і армія бойовиків розростається. На погляд експертів, Захід в першу чергу програє ідеологічну війну.

«Я вважаю, що Ісламська держава виграє у протистоянні ідеологій. Тобто їхній пропаганді вдається підкреслювати свої здобутки і применшувати втрати», пояснює свою думку Девіл Ґартенштейн-Росс, експерт фундації захисту демократій.

Щоправда, пропагандисти Ісламської держави теж роблять помилки і наносять собі шкоди прославлянням жорстокості. Їх криваві розправи над заручниками та полоненими і публікація фото та відео знищення людей контпродуктивні, вважає експерт Північно-Західного університету Мак Браян.

«Їх відео й фотографії, хоч й показують силу, насправді контпродуктивні, бо зменшують кількість потенційних рекрутів і ми це вже бачимо», каже експерт.

Однак, навіть після цих помилок та року активних авіа ударів союзники ще не змогли змусити Ісламську державу відступити. Дехто застерігає, що ця війна може тривати не один рік.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG