Спеціальні потреби

Іран збагачує уран майже на рівні, необхідному для створення ядерної зброї. Reuters про документи МАГАТЕ


Генеральний директор МАГАТУ Рафаель Гроссі цього місяця в Ірані намагався домовитись про покращення співпраці з МАГАТЕ та моніторингу збагачення урану. Втім переговори зайшли в глухий кут. Фото: Alex HALADA / AFP
Генеральний директор МАГАТУ Рафаель Гроссі цього місяця в Ірані намагався домовитись про покращення співпраці з МАГАТЕ та моніторингу збагачення урану. Втім переговори зайшли в глухий кут. Фото: Alex HALADA / AFP

Іран стабільно збагачує уран, щоб наблизитися до рівня вироблення зброї, тоді як переговори МАГАТЕ з Тегераном на цю тему зайшли в глухий кут. Про це мовиться у двох конфіденційних документах МАГАТЕ, про які повідомляє видання Reuters.

Міжнародне агентство з атомної енергії, наглядовий орган при ООН, зустрівся із низкою труднощів в Ірані, зокрема МАГАТЕ вдалося реалізувати лише невелику частину тих кроків передбачених Спільною заявою про співпрацю з Іраном, видану минулого року, заявив голова агенції Рафаель Гроссі.

"За минулий рік не було прогресу в реалізації Спільної заяви від 4 березня 2023 року", — мовиться в одному з двох документів для держав-членів.

Цього місяця Гроссі відвідав Іран для переговорів з іранськими офіційними особами. Він намагався домовитись про покращення співпраці та моніторингу МАГАТЕ в Ірані. Однак подальші переговори зайшли в глухий кут після раптової смерті минулого тижня президента Ірану Ібрагіма Раїсі в аварії гелікоптера.

"Генеральний директор [МАГАТЕ] повторює свій заклик до нового уряду Ірану продовжити діалог на високому рівні та продовжити технічні обміни, які почалися... 6-7 травня 2024 року", — додається у документі, з яким ознайомились журналісти Reuters.

Минуло 18 місяців після того, як Рада директорів 35 країн МАГАТЕ ухвалила останню резолюцію щодо Ірану, в якій наполягла, що Тегеран має нагально співпрацювати в рамках багаторічного розслідування МАГАТЕ щодо частинок урану, виявлених на трьох об’єктах.

З того часу кількість об'єктів зменшилась до двох, втім Іран досі не пояснив, як вони туди потрапили.

"Генеральний директор шкодує, що спірні питання безпеки не були вирішені", — мовиться у звіті.

Як повідомляють дипломати, Франція та Велика Британія наполягають на засіданні Ради наступного тижня ухвалити нову резолюцію, втім Сполучені Штати поки її не підтримують.

Іран зазвичай висловлює невдоволення подібними резолюціями.

В іншому документі мовиться, що запаси іранського урану, збагаченого до 60% чистоти, близькі десь на 90% до урану, необхідного для вироблення зброї, лише за квартал зросли на 20,6 кг, до 142,1 кг. Пізніше Іран розбавив 5,9 кг до нижчого рівня збагачення.

Як пише Reuters, це означає, що зараз Іран має практично достатню кількість збагаченого до 60% матеріалу, з якого, якщо його збагачувати далі, теоретично можна створити три види ядерної зброї.

Влада у Тегерані запевняє, що збагачує уран у мирних цілях.

Країни Заходу вважають, що Іран не має причин збагачувати уран до такого рівня.

Читайте також:

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG