Спеціальні потреби

Рафсанджані не обрано на впливову посаду в Ірані


Колишній президент Ірану Акбар Гашемі Рафсанджані
Колишній президент Ірану Акбар Гашемі Рафсанджані

Колишній президент Ірану Акбар Гашемі Рафсанджані втратив посаду голови впливового релігійного органу. Державне телебачення повідомило, що новим головою Ради експертів обрано аятолу Мохамеда Резу Кані. Цей орган обирає верховного лідера Ірану та служить порадами в його праці.

За повідомленням державного телебачення, Рафсанджані відмовився прийняти кандидатуру на посаду, яку він займав від 2007 року. Колишнього президента часто піддавали критиці консерватори, що він, мовляв, надто близький до опозиційних кіл країни.

Цю зміну розглядається як поразку поміркованих кіл і реформаторів в Ірані. Консерватори підтримали обрання Кані. Іран – одна з країн регіону, через які проходить хвиля антиурядових протестів.

Минулого місяця державне агентство новин ІРНА повідомило про арешт дочки Рафсанджані за участь у забороненому протесті, до якого закликали опозиційні лідери Мір Госсейн Мусаві і Мегді Каррубі.

Рафсанджані критично висловлювався про уряд Ірану після жорстокого придушення опозиційних протестів після спірних президентських виборів у 2009 році.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG