Спеціальні потреби

У Женеві завершуються переговори щодо ядерної програми Ірану


У Женеві представники шести світових держав й Ірану третій день продовжують обговорювати суперечливу ядерну програму Тегерана. Дипломати намагаються звузити розбіжності у питанні пропонованої тимчасової угоди, яка передбачає приборкання діяльності Ірану щодо збагачення урану в обмін на послабення санкцій.

Це останній день переговорів у цьому раунді діалогу, третьому від часу обрання в червні президента Ірану Гасана Роугані.

Представники сторін повідомляють про деякий поступ на сесії у четвер, проте зазначили, що істостні розходження у поглядах залишаються.

Головним каменем спотикання, за ознаками, є до якої міри Ірану буде дозволено збагачувати уран, і наскільки санкції буде пом’якшено.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф і глава європейської дипломатії Кетрін Ештон неодноразово зустрічалися у Женеві у намаганнях розв’язати невирішені питання. Вони провели розмови також у п’ятницю.

За повідомленням офіційного іранського інформаційного агентства ІРНА, заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Араґчі знову заявив, що його країна відстоюватиме своє право збагачувати уран.

Тегеран відкидає звинувачення у спробах виготовити ядерну зброї. Влада запропонували призупинити деякі частини своєї ядерної програми і погодилася на ретельніші інспекції об’єктів, якщо Захід послабить санкції, які завдали нищівної шкоди економіці країни.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG