Спеціальні потреби

Збільшується небезпека спалаху війни між Ізраїлем та Іраном


Навчання іранських військ
Навчання іранських військ

Ізраїль та Іран, дві наймогутніші країни Близького Сходу, як здається, перебувають на шляху до зіткнення, і деякі експерти висловлюють побоювання, що це може викликати регіональний конфлікт і втягнути до нього Сполучені Штати і Росію.

Напруженість зосереджена між північним регіоном Ізраїлю та Сирією, де Росія та Іран заохочені своїми успіхами в підтримці уряду сирійського президента Башара аль-Асада. Інколи війна переходить кордон з Ізраїлем, що викликає триводу в єврейській державі.

Якщо ракета або снаряд з гранатомета влучить у дитячий садок або шкільний автобус, то це може викликати дуже серйозні відплатні дії, каже колишній ізраїльський дипломат Ліор Вайнтрауб.

Високопоставлений експерт з Інституту вивчення війни Кристофер Козак також висловлює занепокоєння з приводу того, що інцидент може вийти з-під контролю.

Іранська революційна гвардія і ліванське угруповання Гезболла втримують свої сили уздовж східного кордону Голанських висот з командними пунктами в районі.

«Визволення Єрусалима близьке», заявив у січні іранський духівник Ібрагім Раісі під час відвідин ізраїльсько-ліванського кордону, який був в оточенні командирів Гезболли та іранських офіцерів. Колишній ізраїльський дипломат Вайнтрауб каже, що єдиною причиною, чому Іран закріпився в Сирії - є «створити стартову площадку для атаки проти Ізраїлю».

Деякі аналітики занепокоєні, що ситуація лише погіршиться, якщо США відмовляться від ядерної угоди між Іраном і провідними країнами світу. Крім цього, що це дозволило б Ірану відновити програму виготовлення ядерної зброї та надіслало б сигнал Ізраїлю, що Вашингтон підтримає його, якщо він завдасть удару по Ірані.

Проте, як заявив недавно начальник генерального штабу збройних сил Росії генерал Валерій Герасимов, якщо виникне загроза російським військовослужбовцям у Сирії, Росія завдасть відплатного удару по ракетах і запускних установках.

Це мало бути темою розмов лідерів США і Росії на планованій зустрічі, проте, в атмосфері напружених відносин між обома країнами, невідомо, коли буде така нагода.

Дивіться також: Американські законодавці привітали рішення Трампа вислати російських дипломатів

Американські законодавці привітали рішення Трампа вислати російських дипломатів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG