Спеціальні потреби

В Ірані проходять президентські вибори


В Ірані в п'ятницю відбуваються президентські вибори. Голосування проходить в умовах посилених заходів безпеки, і весь виборчий процес строго контролюється правлячим режимом.

Громадяни Ірану можуть проголосувати за одного з шістьох кандидатів, допущених до виборів спеціальною радою, до складу якої входять представники ісламського духовенства.

Більшість кандидатів вважаються прихильниками жорсткої лінії, виступаючими на підтримку існуючої структури органів влади та проявляють лояльність до верховного лідера країни аятолли Алі Хаменеї.

Аятолла Алі Хаменеї вже проголосував на виборчій дільниці у Тегерані. Віддавши свій голос, він відкинув критику іранських виборів з боку США і висловив надію на те, що в заході візьмуть участь всі іранці, які мають на це право. У списки виборців внесено близько 55 мільйонів осіб.

Напередодні виборів Іран закрив майже всі свої кордони, взяв під арешт дисидентів і заарештував кількох журналістів. Багато закордонних ЗМІ повідомили, що їх співробітникам, які повинні були приїхати в країну для висвітлення виборів, було відмовлено у видачі іранської візи.

За підсумками виборів має визначитися наступник президента Махмуда Ахмадінеджада, який згідно з Конституцією Ірану не може обиратися на третій термін.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG