Спеціальні потреби

Держдеп: США залишаються найбажанішою країною для здобуття освіти у світі. Майже на 13% зросла кількість студентів з України


Напис "Найміть мене на роботу" на капелюсі випускника Массачусетського університету в Бостоні. AP Photo/Lisa Poole
Напис "Найміть мене на роботу" на капелюсі випускника Массачусетського університету в Бостоні. AP Photo/Lisa Poole

Сполучені Штати є провідною країною, яку обирають для навчання іноземні студенти. Такі дані опублікував Державний департамент США за даними звіту Інституту міжнародної освіти (IIE).

Річний вплив на економіку США навчання для іноземних студентів становить 38 мільярдів доларів, також ця сфера забезпечує 335 тисяч робочих місць в країні.

AP Photo/Charles Rex Arbogast
Студент Іллінойського технологічного інституту Вофай Ева, родом з Нігерії. AP Photo/Charles Rex Arbogast

У 2022-2023 навчальному році, як мовиться у повідомленні Держдепу, понад 1 мільйон іноземних студентів навчалися в коледжах і університетах США.

За даними сайту Open Doors Data, з України наразі у США навчаються 2072 студентів, це майже на 13% більше, ніж у попередній навчальний рік. (1835 студентів з України навчались у США у 2021-2022 роках).

Роман Москаленко з Києва, нині студент Ліхайського університету, штат Пенсильванія. Фото з особистого архіву Романа Москаленка.
Роман Москаленко з Києва, нині студент Ліхайського університету, штат Пенсильванія. Фото з особистого архіву Романа Москаленка.

Бюро перепису населення США Census свідчить, що із 1999 по 2022 рік практично щороку в американських коледжах і університетах вчилося 1500-1800 українських студентів. У 2001-2003 роках цифра також сягала 2000 осіб.

Цього навчального року найбільше студентів до США приїхали із Китаю – 27%, з Індії – 25%, на третьому місці – Канада із 3% студентів. Ще по 2% студентів приїхали із Японії, Південної Кореї, Тайваню, В’єтнаму, Саудівської Аравії, Нігерії та Бразилії.

AP Photo/Steven Senne
Аспірантка Гарвардського університету Фейт Чен. AP Photo/Steven Senne

Історично найбільше студентів до США приїжджають з Індії (35%), Гани (32%), Бангладешу (28%), Непалу (28%), Пакистану (16%) та Колумбії (13%). За ними йдуть Італія (10%) та Іспанія (5%).

Трійка університетів-лідерів за кількістю іноземних студентів:

  • New York University, Нью-Йорк
  • Northeastern University, Бостон
  • Columbia University, Нью-Йорк

Понад 55% іноземних студентів оплачують навчання у США з особистого та сімейного бюджету. За кошт американських навчальних закладів вчаться 20,2%.

Для 19,8% навчання оплатили роботодавці, іноземні уряди або університет платять за навчання 2.4% осіб, іноземні спонсори – 0,5%, американський уряд та місцеві спонсори покривають фінансово навчання 0,2% студентів.

Натомість американські студенти, як свідчить Оpen Doors, найчастіше обирають собі для навчання такі країни як Італію, Іспанію, Британію, Францію, Південну Корею, Данію, Коста-Рику, Ізраїль, Грузію, Німеччину, Китай, Ісландію.

Щодо спеціальностей, то у США найчастіше вивчають математику і комп'ютерні науки, інженерні спеціальності, бізнес і менеджмент, соціальну сферу, медицину, комунікації, агрономію.

13-17 листопада у США триває Тиждень міжнародної освіти. Це спільна ініціатива Державного департаменту США та Міністерства освіти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG