Спеціальні потреби

МВФ знижує прогноз зростання економіки України, але підкреслює прогрес реформ


Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки України на 9 відсотків, у той час як посилається на прогрес у досягненні угоди з Києвом щодо реформ, що могло б розчистити шлях для подальшої допомоги МВФ.

Негативний прогноз зростання – в порівнянні з оцінкою 5 відсотків у квітні – було оголошено в неділю в Києві, разом з оцінками 46 відсотків інфляції цього року. Представники МВФ пов’язують проекцію інфляції з підвищенням цін на нафту і амортизацію великого обмінного курсу цього року, а також діями проросійських сепаратистів на сході України.

Незважаючи на ці прогнози, глава місії МВФ Україна Микола Георгієв – у заяві в неділю, – сказав, що двотижневий огляд домовленості про фінансову допомогу МВФ, досягнутої на початку цього року, показав, що «економічна стабільність поступово закріплюється» в зруйнованій війною країні.

Делегація МВФ оцінює прогрес України на шляху до виконання Києвом умов для отримання другого траншу розрахованої на чотири роки допомоги МВФ на суму 17.5 мільярда доларів. Місія, як очікується, у червні передасть свої рекомендації раді МВФ. Від цих рекомендацій залежить доля другого траншу допомоги на суму близько 2,5 мільярда доларів.

Заява МВФ не посилатися на поточні окремі переговори між Києвом і комітетом міжнародних кредиторів про умови реструктуризації заборгованості, яку оцінюється на 23 мільярди доларів.

Перед лицем дефіциту фінансування на суму 15 мільярдів доларів, Київ каже, що не буде в змозі зробити своєчасні виплати в МВФ без скорочення платежів за облігаціями, випущеними попередніми урядами, якщо не буде досягнуто угоди.

Минулого тижня Міністерство фінансів України заявило, що переговори про реструктуризацію роблять поступ і що на початку червня обидві сторони матимуть нараду, щоб оцінити прогрес щодо угоди.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG