Спеціальні потреби

Хто стане новим головою Міжнародного валютного фонду?


Колишнього голову МВФ Домініка Стросс-Кана випустила під заставу. Колишня зірка французької соціалістичної партії і найімовірніший кандидат на президентську посаду тепер перебуватиме під домашнім арештом у Нью-Йорку аж до пачатку слухання його справи. Тим часом Міжнародний валютний фонд намагається оговтатись від скандалу і шукає собі нового керівника.

Крісло розпорядника МВФ ще не встигло охолонути після скандальної відставки Домініка Стросс-Кана, а вже на нього вишукувалася черга претендентів з усіх куточків світу. Знайти компромісну фігуру, яка б задовольнила усі 185 країн-учасниць буде не просто – каже редставник центру вивчення європейської політики Деніел Ґрос:

«Зараз усі в світі будуть змагатися за цю посаду. Ми також маємо зрозуміти, що країни, які розвиваються, також мають різні інтереси. Візьміть, наприклад, Китай та Індію, або Бразилію. Тому дуже важко буде знайти когось, хто задовольнить політичні інтереси усіх груп».

Від самого заснування фонду, існує негласне правило – головою МВФ завжди має бути європеєць. Та старі порядки не до душі Китаю та Бразилії. Вони наполягають, аби новий розпорядник МВФ був обраний з числа великих країн, що розвиваються. Список потенційних кандидатів – довгий. Серед претендентів не європейців – заступник голови Народного банку Китаю Чжу Мінь, очільник Центробанку Мексики – Августин Карстенс та колишній Південноафриканський міністр фінансів – Тревор Мануель. Та експерти вважають, країнам, що розвиваються, буде набагато важче погодити єдиного кандидата, ніж європейцям.

Експерт Центру вивчення глобального розвитку Овен Бардер зазначає:

«Вони не мають механізму та історії висування єдиного кандидата. Тому є загроза, що європейці, які знають як це робити, можуть швидко знайти когось і спробувати просунути цю кандидатуру».

Серед фаворитів європейців – колишній керівник німецького Бундесбанку Аксел Вебер та французький міністр фінансів Крістін Лагар. Зараз, за словами експерта Інституту Петерсона – Джейкоб Кіркегаард, найкращі шанси у француженки:

«По-перше, вона дуже майстерний політик. У неї великий досвід роботи і в Європі, і на рівні Великої двадцятки. І в неї є ще одна перевага – вона може стати новим обличчям МВФ та міжнародних організацій, як перша жінка-керівник».

Європейські країни разом зі Сполученими Штатами мають більше 50% голосів в МВФ. Американці досі не визначилися, хто є їхнім фаворитом. А от європейці лише дійшли згодити, що очолювати МВФ має як і раніше один з представників старого світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG