Спеціальні потреби

МВФ прогнозує ріст світової економіки у 2012-му році на 4,5%


Міжнародний валютний фонд прогнозує, що світова економіка зростатиме у цьому та наступному роках на 4,5% в рік. Для найбагатших країн МВФ прогнозує в середньому 2,5% росту, для країн що розвиваються – в середньому 6,5% росту. Як і раніше, за темпами зростання буде лідирувати Китай – 9,6%. Слідом за ним йде Індія – 8%. На думку МФВ, головна небезпека для цих країн – перегрівання економіки і ріст інфляції. У розвинених країнах головною проблемою буде залишатись високе безробіття. За таких невеликих темпів росту, його буде важко подолати, вважає Олівер Бленчард, Головний економіст МВФ:

«Щоб відновлення було послідовним, розвинені країни повинні встановити жорсткішу фіскальну дисципліну. Для підтримки росту їм потрібно покладатися на зовнішній попит. У той же час країни, що розвиваються, повинні почати більше покладатися на внутрішній попит».

На думку Бленчарда, країни, що розвиваються, повинні дати своїм валютам можливість вільно конвертуватися. Це поверне баланс у світову економіку, – каже Бленчард:

«Подорожчання валют країн, що розвиваються, по відношенню до основних валют світу є ключовим елементом глобального балансу. Це не єдиний елемент, але один з найважливіших».

США звинувачують Китай, у свідомому заниженні вартості юаня, що підвищує конкурентоздатність китайських товарів у світі. Китай відкидає звинувачення і наполягає, що його уряд змушений корегувати курс, оскільки усі зміни в цій сфері повинна відбуватися поступово і зважено.

МВФ та західні економісти вважають, що найбільшою загрозою для світової економіки у цьому та наступному роках буде нестабільна ситуація на Близькому Сході і ріст цін на нафту.

Ще однією небезпекою є боргова криза європейських країн. На думку Бленчарда – поки зарано робити висновки наскільки ефективними є дії Європейського Союзу у стабілізації економік Ірландії, Греції та Португалі:

«Важливо зрозуміти, що Ірландія, Греція та Португалія переживають складні макро- та мікроекономічні процеси, виправлення яких займе багато років».

Землетрус та цунамі у Японії, внесли відчутні корективи у прогнози МВФ. Економісти зменшили передбачення росту для Японії до 0,2%. Втім вони переконані, що процес відбудови країни наступного року спровокує економічний міні-бум у третій за величиною економіці світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG