Спеціальні потреби

Правозахисники не вважають США зразком дотримання прав людини


Правозахисники не вважають США зразком дотримання прав людини
Правозахисники не вважають США зразком дотримання прав людини

10-го грудня світ відзначає День прав людини. Саме у цей день у 1948-му році Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Загальна декларація прав людини. Попри те, що США вважають демократичною країною, де існують свобода слова, віросповідання рівний доступ до захисту своїх прав у суді, деякі правозахисники стверджують, що ситуації з правами людини у США не ідеальна.

Професор Гадар Гарріс очолює Центр з питань прав людини та гуманітарного права в Американському університеті каже, що жодна країна світу не має ідеальної ситуації щодо прав людини. Гарріс вказує що США, наприклад, досі утримують в’язнів у Гвантанамо, пропри обіцянки Барака Обами закрити в’язницю:

«Ми досі тримаємо у Гванатанамо людей, яким не було офіційно висунуто звинувачень, протягом років ми навіть не слідкуємо за їхнім станом. На мою думку, ми зобов’язані, як захисники прав людини, чинити тиск на цю адміністрацію. Ми маємо вимагати, щоб в’язниця Гвантанамо була нарешті закрита. Мають бути узгоджені юридичні механізми для того, щоб у справах певних людей були проведенні судові слухання, а інших було звільнено».

Втім, колишній посол США в ООН Джон Болтон стверджує, що США утримують цих осіб, оскільки вони є терористами та військовими полоненими:

«Положення Женевської конвенції поширюється на країни, які є її учасниками, втім не на терористичні угрупування. Крім того, навіть Женевська конвенція дозволяє утримання військових полонених поки триває війна. Ця глобальна війна проти тероризму може затягнутися на багато років. Якщо терористи стали на бік ворога і опинилися на довгий час у Гвантанамо – це їх проблема, не наша.

Гадар Гарріс вважає, що проблем Сполученим Штатам додає існування в країні смертної кари:

«З точки зору виконання та практики застосування смертної кари, це питання викликає велике занепокоєння. Треба нарешті повністю заборонити смертну кару».

Згідно з даними Інформаційного центру з питань смертної кари, цього року понад 40 людей у США, визнаних винними у вбивстві, було страчено. Організації, які виступають за збереження смертної кари, кажуть, що страта людей, визнаних винними у вбивстві, дає родинам жертв певне заспокоєння.

Активісти-правозахисники критикують США за те, що вони не ратифікували основні угоди ООН. У той час, як більшість членів ООН ратифікувала Конвенцію про припинення усіх форм дискримінації жінок, Гадар Гарріс каже, що амерканський Сенат досі цього не зробив:

«Ми та Сомалі – єдині країни у світі, які не ратифікували Конвенцію про захист прав дітей».

Джон Болтон каже, що натомість США мають власні закони, які захищають права жінок та дітей:

«Ми можемо самі на засадах представництва вирішувати, що нам потрібно. Нам не потрібна міжнародна угода, яка б вказувала нам, як поводитись».

Болтон каже, що критики Сполучених Штатів повинні натомість звернути увагу на порушення прав людини у тих країнах, які не є демократіями, як то Іран, чи Китай.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG