Спеціальні потреби

Костянтин Грищенко розповів про результати візиту до США


Костянтин Грищенко розповів про результати візиту до США
Костянтин Грищенко розповів про результати візиту до США

Українська делегація, що працювала у Вашингтоні в Комісії із стратегічного партнерства Україна-США, доповіла про результати роботи президенту Віктору Януковичу.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив: «Разом із держсекретарем США Гілларі Клінтон ми підбили підсумки тієї роботи, яка велася протягом тривалого часу. Йшлося про підготовку відповідних документів та про результати обговорення нагальних політичних питань, що стоять на порядку денному у відносинах між нашими країнами».

Загалом, під час роботи комісії було підписано план співпраці між урядами України та США, спільну заяву, меморандум про співпрацю у галузі розвідки в Україні сланцевого газу, угоду між Кабінетом міністрів України та урядом США про співробітництво у сфері протидії ВІЛ-СНІДу в 2011-2015 рр.

Також Костянтин Грищенко повідомив президенту, що політичне керівництво США із зацікавленням стежить за тими реформами, які впроваджуються за ініціативи Віктора Януковича.

«Американська сторона добре поінформована, наскільки масштабними є проекти перетворень в Україні, і про ті складності, які виникають у зв’язку з опором, що відчувається у проведенні цих змін. Зокрема, про опір бюрократії та всіх тих, хто не готовий жити за правилами сучасної європейської держави. Це був дуже предметний, конструктивний і відвертий діалог», – зазначив він.

Того ж дня Костянтин Грищенко виступив у Верховній раді. Зокрема, міністр звернув увагу на питання щодо діяльності українських організацій в Росії. Костянтин Грищенко зазначив, що доручив продовжити переговори з Росією про сприяння у діяльності українських організацій.

«Переконаний, що зайва політизація згаданих питань, та в цьому контексті ініціювання проведення якихось перевірок дотримання законодавства України громадськими організаціями етнічних росіян, створених на території України, аж ніяк не допоможе у вирішенні проблем українських громадян і задоволення їх потреб в Російській Федерації», – сказав міністр.

За словами Грищенка, необхідно докласти усіх зусиль для збереження Об’єднання українців в Росії, проте «певні претензії російського правосуддя мають юридичні підстави». Зокрема, через те, що організація «не проводила щорічні збори, відсутні відділення (ОУР) більш ніж у половині суб’єктів Російської Федерації, що не дає йому законних підстав вважатись федеральною громадською організацією згідно з російським законодавством», – додав Костянтин Грищенко.

Втім, міністр закордонних справ нагадав, що представники української громади ухвалили рішення створити координаційну раду з підготовки до створення нової української організації із загальноросійським статусом.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG