Спеціальні потреби

Ринок нерухомості у США не поліпшується


Ринок нерухомості у США вже кілька років лихоманить через економічну кризу. Але повідомлення про результати продажів житла за липень змусили засумніватися у близькому покращенні ситуації навіть найбільших оптимістів. У порівнянні з попереднім місяцем продажі нерухомості впали майже на третину, а активність на ринку зараз найповільніша за останні кілька десятиліть.

Економісти очікували сповільнення на ринку нерухомості, але не думали що воно буде таким раптовим. Продажі житла на вторинному ринку за місяць впали на 27 відсотків. Це найбільше падіння з 1968 року. Економіст Ден Арнал каже:

«Той факт, що продажі впали так сильно, просто шокує».

Минулого року активність на ринку нерухомості підживлювала державна програма допомоги. Тим, хто купував житло вперше, уряд відшкодовував до семи тисяч доларів. Але як тільки програма закінчилася, активність різко знизилась.

Зараз, за оцінкою фахівців, на ринку у США виставлено 4 мільйони будинків. Щоб їх продати при теперішньому попиті знадобиться більше року. Таке переважання попиту над пропозицією провокує різке зниження цін на нерухомість. У Каліфорнії, наприклад, житло подешевшало в середньому більше ніж наполовину.

Загалом у США середня ціна будинку зараз складає 182 тисячі доларів. А банки згодні видавати іпотечні кредити ледь не під 4 відсотки на 30 років.

Головний економіст вебсторінки продажу нерухомості www.zillow.com Стен Гампфріс говорить:

«Якщо ви хочете купити житло і плануєте там прожити принаймні 5-10 років – тут немає чого думати – зараз найкращий час це зробити».

Експерт наголошує, що тепер інвестуючи у нерухомість можна виграти лише у довготривалій перспективі. Спекулянти, які розраховують на швидкий оборот з цього ринку пішли, каже Стен Гампфріс:

«Часи, коли нерухомість вже за рік приносила гарантовані прибутки – минули».

Республіканці покладають усю вину за проблеми в економіці на команду президента.

Лідер республіканської меншості у Палаті представників Джон Бейнер говорить:

«Президент повинен послати у відставку членів своєї економічної команди, на чолі з міністром фінансів та головою національної економічної ради».

Втім у Білому домі кажуть, що критика з боку республіканців безпідставна. Заступник прес-секретаря Біл Бартон говорить:

«Президент робить все можливе щоб просувати економіку у потрібному напрямку».

А поки політики сперечаються, американці відкладають на пізніше свої плани змінити місце проживання. Покупці чекають поки ціни впадуть ще більше, а продавці не готові продавати житло за відверто низькими цінами. Така пасивність безумовно поглиблює кризу з продажем нерухомості у Сполучених Штатах.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG