Спеціальні потреби

Америка засудила відкладення виборів у Гонконгу


Сполучені Штати засудили рішення уряду Гонконгу відкласти на рік вибори до вибори до законодавчих зборів, які були заплановані на 6 вересня. Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

"Немає жодних вагомих причин для такої тривалої затримки", - заявив Майк Помпео. "Тому цілком імовірно, що Гонконг більше ніколи не зможе голосувати – ні за що і ні за кого. Цей прикрий вчинок підтверджує, що Пекін не має жодного наміру виконувати зобов’язання, взяті перед народом Гонконгу і Сполученим Королівством відповідно до Китайсько-британської спільної декларації, зареєстрованого в ООН договору і Основного закону".

Держдепартаменті закликали владу Гонконгу переглянути своє рішення.

"Десятиліттями народ Гонконгу послідовно показував бажання й можливість проводити вільні й чесні вибори. Ми закликаємо владу Гонконга переглянути своє рішення. Вибори повинні бути проведені якомога ближче до дати 6 вересня і таким чином, щоб вони відображали волю і сподівання народу Гонконгу. Якщо цього не буде, то, на жаль, Гонконг продовжить свій рух до перетворення у ще одне комуністичне місто в Китаї", – йдеться у заяві.

31 липня влада Гонконгу оголосила про перенесення призначених на вересень виборів до законодавчих зборів. Призначена Пекіном керівниця Гонконгу Керрі Лам заявила, що це рішення ухвалене через зростання числа інфікованих коронавірусом.

Продемократичні сили, що виступають проти обмеження автономії Гонконгу, сподівалися на успіх на виборах. Лише половина законодавчих зборів обирається безпосередньо, другу половину призначають. Торік на муніципальних виборах прихильники опозиції домоглися значних успіхів.

З 2019 року в місті відбуваються масові акції протесту у відповідь на дії китайської влади щодо обмеження автономії Гонконгу. Після початку епідемії вони практично припинилися. Китайська влада нещодавно ухвалила закон про національну безпеку, який опозиція і кілька країн Заходу, включно зі США, розглядають як порушення домовленості про автономію Гонконгу.

Дивіться також: Пенсіонер перетворює ретро вантажівки на коштовні автомобілі

Пенсіонер перетворює ретро вантажівки на коштовні автомобілі
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG