Спеціальні потреби

"Китай своєю авторитарною пащею заковтує Гонконг" - Держдеп про запроваджений Китаєм закон про нацбезпеку Гонконга


Поліція затримує протестувальників у Гонконзі
Поліція затримує протестувальників у Гонконзі

"США не сидітимуть склавши руки у час, коли Китай заковтує Гонконг у свою авторитарну пащу", - заявив Державний секретар США Майк Помпео, реагуючи на запровадження владою Китаю у вівторок закону щодо національної безпеки Гонкгонгу, яка різко посилила контроль за напівавтономним містом.

Заява Держдепу США вказує на нещодавні кроки Вашингтона щодо Китаю у зв'язку із його політикою щодо Гонкгонгу.

"США не сидітимуть склавши руки, коли Китай заковтує Гонконг у свою авторитарну пащу. Минулого тижня ми ввели візові обмеження проти чиновників Комуністичної партії Китаю, які відповідальні за підрив автономії Гонконгу. Ми закінчуємо експорт оборонних технологій та технологій подвійного використання на дану територію. Відповідно до вказівок президента Трампа, ми, за певними винятками, покінчимо із виключенням з політики США, у відповідності до яких Гонконг отримував спеціальне ставлення, або преференції", - йдеться у заяві Помпео.

Ця партія найбільше боїться вільного вибору та вільного мислення власного народу
Помпео про Комуністичну партію Китаю

У заяві держсекретаря Майка Помпео говориться, що «рішення Комуністичної партії Китаю нав'язати суворе законодавство щодо національної безпеки Гонконгу руйнує автономію території і одне з найбільших досягнень Китаю».

"Параноя Пекіна і страх перед прагненнями його власного народу привели до ... перетворення принципу "Одна країна, дві системи" на "Одна країна, одна система", - заявив Помпео.

Державний секретар США також заявив, що дії Комуністичної партії Китаю "вчергове демонструють", що зобов'язання Пекіна є "пустими словами".

"Драконівський закон Комуністичної партії Китаю про національну безпеку Гонконгу кладе край вільному Гонконгу та вказує, що ця партія найбільше боїться вільного вибору та вільного мислення власного народу", - відзначив Помпео у Twitter.

Влада Китаю ввела у вівторок у дію закон про національну безпеку Гонконгу, різко посиливши контроль над напівавтономним містом.

Закон надає Пекіну юрисдикцію щодо «дуже серйозних» злочинів у сфері національної безпеки, які здійснюються на території Гонконгу

Закон, який китайська влада представляє як «меч», що навис над головами тих, хто загрожує національній безпеці Гонконгу, вступив в силу через кілька годин після його підписання головою КНР Сі Цзіньпіном.

Закон надає Пекіну юрисдикцію щодо «дуже серйозних» злочинів у сфері національної безпеки, які здійснюються на території Гонконгу. Крім того, він дає Китаю можливість створити у місті агентство національної безпеки, в якому будуть працювати чиновники, не пов'язані місцевими законами при виконанні своїх обов'язків.

27 країн, включно з Великою Британією, Францією, Німеччиною і Японією, закликали Пекін «переглянути нав'язування» місту законодавства. Цей крок також ще більше ускладнив відносини між Пекіном і Вашингтоном.

Лідер демократів в Конгресі Ненсі Пелосі заявила, що мета нового закону полягає в тому, щоб «налякати, залякати і придушити» гонконгців. Республіканець Мітт Ромні написав у Твіттері, що його «серце болить за народ Гонконгу», де зникла «будь-яка подоба свободи і автономії».

Дивіться також: Бігун пробіг 350 км, щоб побачити свою бабусю

Бігун пробіг 350 км, щоб побачити свою бабусю. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG