Спеціальні потреби

Уряд Гонконгу виплатить своїм постійним мешканцям 700 доларів разової допомоги


У той час, коли більшість країн світу потерпають від економічної рецесії, бюджет Гонконгу має гарні показники. Зростання валового національного продукту минулого року склало майже 10%, безробіття менше 3,5%. Так, адміністрація Гонконгу вирішила надати постійним мешканцям цього адміністративного району майже 700 доларів одноразової грошової виплати.

Чимало жителів Гонконгу, попри стабільність місцевого бюджету, опинились у скрутному фінансовому становищі. Неспроможні платити за оренду та за умов недостатньої кількості державних помешкань, вони вимушені жити у нелегальних квартирах на верхньому поверсі цього промислового будинку, кожного дня ризикуючи бути виселеними правоохоронцями.

У минулому Лі Ой Лін доглядала за хворими та престарілими. Сьогодні через поганий стан здоров’я вона не може працювати. Зі своїм котом та собакою вона живе у нелегальній кімнаті, розміром менше 4,5 квадратних метрів.

«Я б порадила нашому голові Адміністрації використати ці гроші для побудови державного житла. Шести тисяч гонконгських доларів зовсім недостатньо для таких як я, аби платити за оренду легального помешкання. Цього недостатньо, щоб дати завдаток, а це, як правило, - орендна плата за чотири місяці, комісійні агенту з нерухомості, а відтак і саму плату за оренду», – каже Лі Ой Лін.

Раніше цього року голова Адміністрації Гонконгу Дональд Цанґ оголосив про надання державної допомоги розміром у 6 тисяч місцевих доларів. Паралельно відбувається відновлення програми державних субсидій на житло особам з низьким та середнім прибутком.

«Економічний прогноз на цей рік не виглядає оптимістичним. Можливо відбудеться інфляція, а відтак і рецесія. У відповідь ми вже підготували короткотермінові заходи, щоб полегшити ситуацію для населення», – говорить Дональд Цанґ.

План уряду націлений на подолання проблем нестатку державного житла та високих цін на оренду. Однак критики зауважують, що субсидії та всілякі виплати не покращать невпинно падаючі рейтинги адміністрації Цанґа.

Лідер опозиційної Громадянської Партії, юрист та законодавець Алан Леонґ каже, що Гонконг не має потужної системи соціальної допомоги, а голова адміністрації не робить достатньо для вирішення цієї проблеми.

«Він розчарований та, можливо, навіть переляканий тим, що його популярність не зросла після видачі грошової допомоги. Не дивно - народ Гонконгу роздратований тим, що адміністрація не робить нічого, щоб подолати кризу у довготривалій перспективі», – стверджує політик.

Деякі критики попереджають, що виплата грошової допомоги лише спричинить ще гіршу інфляцію, яка на сьогоднішній день росте рекордними за п'ятнадцять років темпами.

«Уряд придумав таку схему – якщо людина вирішує забрати свої гроші не відразу, то вона може заробити на відсотках, скажімо, аж двісті доларів за рік. Так вони бачать вирішення проблеми інфляції. Наскільки це ефективно – побачимо. Але, чесно кажучи, ми стривожені», – каже Алан Леонґ.

Тим часом зростання цін боляче б’є по мешканцях цих квартир на верхніх поверхах старої швейної фабрики Коулун. Вони кажуть, можливо світ і заздрить успіхам та профіциту бюджету Гонконгу, але вони і далі вимушені жити в коморах.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG