Спеціальні потреби

У Нью-Йорку вшанували пам’ять жертв Голодомору


У найбільшому соборі Нью-Йорка минулими вихідними вшанували пам’ять жертв українського Голодомору. Українська діаспора вже багато років бореться за визнання американським урядом Голодомору геноцидом проти українського народу. Церемонія у Нью-Йорку – один зі способів привернути увагу до трагедії, яка досі залишається маловідомою світу.

Як і кожного року, священики різних конфесій відслужили у соборі Святого Патрика панахиду за загиблими під час голоду 1932-33 років. На церемонії зібрались як пересічні громадяни, так і офіційні особи обох держав. Сенатор від штату Нью-Йорк Чарльз Шуммер зазначив:

«Я, як людина, яка бореться і виступає проти Геноциду, почуваюсь зобов’язаним взяти участь у цій церемонії. Це – дуже важливий обов’язок. Якщо не говорити і не згадувати про геноцид, він може повторитися у будь-якому куточку світу».

Про те, що подібних трагедій не можна допустити у майбутньому зазначив і присутній на церемонії народний депутат України Анатолій Гриценко:

«Понад сім мільйонів людей загинуло. Це страшний удар по генофонду української нації. І ми молимося за те, щоб такого ніде не було у світі. Я вдячний українській громаді у США за те, що Голодомор визнають геноцидом проти українського народу».

Церковні служби та церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору пройшли у багатьох інших містах Сполучених Штатах, де проживають українці.

На церемонії у соборі Святого Патрика у Нью-Йорку було зачитано заяву Білого дому, присвячену 77-ій річниці українського Голодомору. Американці, говориться у документі, приєднуються до мешканців України та українців по всьому світу у вшануванні пам’яті невинно загиблих.

«Голодомор був створений штучно. Це була прорахована спроба зламати волю народу України. Ми віддаємо належне силі та спротиву українців, які пережили неймовірні страхіття і стали навіть сильнішими, – зазначено у заяві Білого дому, – Сполучені Штати вдячні за дружбу та співпрацю з українським народом. Як вільних людей нас об’єднують не лише пам’ять про жертв Голодомору, а і бажання запобігти подібним трагедіям у майбутньому».

Цього ж дня згадали пам’ять і тих, хто загинув під час Другої світової війни від рук фашистів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG