Спеціальні потреби

Шанувати життя закликали в Дні пам'яті жертв Голокосту керівники США та України


Учасники розмахують ізраїльськими прапорами на щорічному «Міжнародному марші живих» у колишньому нацистському німецькому таборі смерті Аушвіц II-Біркенау в Бжезінці біля Освенціма, Польща, 18 квітня 2023 р. Якуб Пожицький/Agencja Wyborcza.pl через REUTERS
Учасники розмахують ізраїльськими прапорами на щорічному «Міжнародному марші живих» у колишньому нацистському німецькому таборі смерті Аушвіц II-Біркенау в Бжезінці біля Освенціма, Польща, 18 квітня 2023 р. Якуб Пожицький/Agencja Wyborcza.pl через REUTERS

Державний секретар США Ентоні Блінкен опублікував заяву з нагоди Днів пам’яті жертв Голокосту, у якій згадав, що крім 6-ти мільйонів євреїв нацисти вбили «мільйони інших, включаючи ромів, ЛГБТКІ+ осіб, слов’ян та людей з обмеженими можливостями».

«Ми вшановуємо їхню пам'ять не лише тому, що вони загинули, але й тому, що вони жили, боролися та любили. Ми вшановуємо їхнє життя в його багатстві та складності, оплакуючи втрачені традиції, знання, історію та родини», – мовиться у заяві, опублікованій на сайті Державного департаменту США.

На своїй сторінці у мережі Twitter Блінкен поділився своєю родинною історією – його вітчим, єврей з Білостока, пройшов нацистські табори смерті і вижив – єдиний з 900 учнів своєї єврейської школи у Польщі.

Державний секретар Блінкен наголосив, що вбивство 6-ти мільйонів європейських євреїв стало можливим тому, що перед цим були зроблені кроки з дегуманізації.

«Серед найпотужніших уроків, які ми можемо винести з Голокосту, є те, що масове вбивство 6 мільйонів євреїв не було раптовим чи поодиноким актом, а скоріше кульмінацією незліченних поступових кроків, спрямованих на очорнення та дегуманізацію людей. Ось чому ми повинні пам’ятати про це зараз і завжди», – написав Блінкен у своєму твіті.

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що Голокост був «однією з найчорніших сторінок історії».

Він сказав, що не можна змінити минуле. «Але ми можемо взяти на себе зобов’язання побудувати майбутнє, де ми будемо підтримувати цінності справедливості, рівності та різноманітності», – наголосив президент Байден у своєму твіті.

Конгрес США встановив Дні пам’яті як щорічне національне вшанування пам’яті жертв Голокосту. Щороку в Сполучених Штатах державні та місцеві урядові організації, релігійні та громадські центри проводять заходи пам’яті жертв Голокосту.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що українці вшановують пам’ять про євреїв, убитих під час Голокосту. За його словами, ненависть і зло потрібно перемагати життям, законом і силою.

«Сьогодні вшановуємо пам'ять мільйонів євреїв, убитих під час Голокосту. І пам'ятаємо: лише перемога життя зупиняє зло. Хоч би де ненависть піднімала голову, життя має перемагати – законом і силою. Цінуємо всіх, хто береже пам'ять про Голокост», – написав президент Зеленський у Twitter. Він додав: «Цінуємо всіх, хто захищає життя».

В Ізраїлі, згідно з традицією, у День пам'яті жертв Голокосту лунає сирена і вся країна зупиняється на дві хвилини. Президент Ісаак Герцог закликав ізраїльтян до єдності у ці меморіальні дні після гучних політичних протестів, що охопили країну.

Офіційні заходи розпочалися в понеділок після заходу сонця з церемонії в меморіалі Голокосту Яд Вашем в Єрусалимі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG