Спеціальні потреби

Як запобігти серцево-судинним захворюванням?


Людям із серцево-судинними недугами, які хочуть запобігти нападам серця, іноді необхідно кардинально змінити спосіб життя. Однак, зробити це не так просто. Науковці Чиказького університету вважають, що пацієнти швидше досягнуть позитивних змін, якщо більше читатимуть про здоровий спосіб життя та частіше консультуватимуться про це з лікарями.

Щонайменше 17 мільйонів мешканців планети щороку помирають від серцево-судинних захворювань. У США серцевий напад – одна із найбільш поширених причин раптової смерті.

У Кеті Коффі хворе серце і вона намагається виконувати інструкції свого лікаря. Вона каже:

«Я краще почуваюся, бо почала більше ходити».

Лікарі вказують на важливість інформувати населення про способи запобігти серцевому нападу.

А це досить прості рекомендації, як от – вчасно приймати ліки, обмежити вживання солі та алкогольних напоїв, більше займатись спортом, стежити за вагою, кинути палити.

Однак дослідження свідчать, що навіть після рекомендації лікаря від 50 до 80% пацієнтів не змінюють свого способу життя, а 30-60% забувають вчасно приймати ліки. Науковці кажуть, іноді змінити потрібно настільки багато, що хворі просто не в змозі цього зробити.

Тож дослідники вирішили перевірити, що може допомогти пацієнтам швидше позбутися шкідливих звичок.

Говорить дослідник Медичного центру Чиказького університету Джеймс Келвін:

«Ми хотіли перевірити, чи можна змінити поведінку пацієнта, якщо надати йому більше інформації чи навчити його доглядати за собою».

Відтак, одній групі пацієнтів із серцевими недугами дали медичну літературу, а іншій, окрім читання, призначили ще й консультацію.

Упродовж дослідження лікарі не виявили великої різниці між групами. У кожній з них були госпіталізовані або померли майже 40% пацієнтів. Однак медики встановили певні особливості.

Про те, які саме, говорить дослідниця Медичного центру Чиказького університету Лінда Павел:

«Консультація про те, як краще доглядати за собою, виявилася ефективною для бідних верств населення, а медична література пішла на користь заможнішим пацієнтам».

Дослідження показало, що необхідно застосовувати різні підходи інформаційної кампанії до різних соціальних групах, аби мати вплив на здоров’я людей.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG