Спеціальні потреби

Гаїтяни очікують результатів другого туру президентських виборів


Через виявлені порушення Виборча Рада Гаїті була вимушена перенести оголошення результатів другого раунду президентських перегонів на чотири дні – до наступного понеділка. Остаточні результати мають вже бути оприлюднені 16-го квітня.

У другому раунді за президентське крісло змагалися колишня перша леді Мірланд Маніґа та відомий співак Мішель Мартеллі. Нагадаємо, в першому раунді переможцями вийшли Маніґа та висуванець від уряду Джуд Селестін. Втім після кількох днів протестів у столиці країни Селестін був дискваліфікований за численні порушення виборчого процесу. Другий раунд перегонів, за оцінками експертів пройшов мирно.

Директор програми з питань Гаїті Університету Трініті у Вашингтоні Роберт Макгваєр каже, що на цих виборах люди вирішували не ідеологічні питання, а в першу чергу намагались закласти фундамент для наведення в країні порядку:

«Це були дуже прагматичні вибори. Люди перш за все обирали особу, яка зможе покращити їм життя».

Серед тих кроків, які мають бути зроблені владою негайно – це забезпечення населення постійним житлом, адже понад півмільйона гаїтянців досі живуть у наметових містечках. Президент гаїтянської Торговельної палати Джордж Сассін каже, що приватний сектор готовий розпочати будівництво щойно політична ситуація в країні стабілізується:

«Я не думаю, що це займе більше шести місяців, багато людей вже виїхали з таборів. Втім туди постійно заселяються нові люди. Переважно через те, що в таборах, вони безкоштовно отримують медичну опіку, воду та інші речі».

Менеджер Фонду відбудови Гаїті при Світовому банку Джоу Лайтман каже, що у 2011-му році 16 міжнародних донорів надали допомогу на суму понад 5,5 мільярдів доларів, щоправда частина цих коштів пішла на закриття бюджетної діри 2010-го року. Решту розподілено поміж 20 проектами, серед яких розчищення території від завалів та новий, поки що найбільший у Гаїті, житловий будівельний проект.

«Нарешті ті гроші, які були виділені раніше, вкладаються в реальні проекти. Сьогодні інтенсивно починається стадія реалізації задуманого»,- каже фахівець.

Однак, існують побоювання, що між новим урядом Гаїті та міжнародною громадськістю може виникнути тертя. Адже, обидва кандидати у президенти оголосили про свій намір відновити Національну армію, яка була розпущена у 1995-му році через те, що використовувалась переважно з метою тиску на населення.

Макгваєр не погоджується з таким планом:

«Мартеллі запевняє, що хоче відновити армію з метою створення нових робочих місць. Як на мене, армія не має нічого спільного з програмою створення нових робочих місць. Ринок праці можна відживити за рахунок розвитку цивільних галузей».

Макгваєр додає, що стратегія економічного розвитку Гаїті поки що залишається неясною:

«На мій погляд міжнародна спільнота розраховує, що Гаїті зробить головний наголос на виробництві товарів широко вжитку, одягу, швейних фабриках. Самі ж гаїтяни більш схильні до сільського господарства. Вони прагнуть досягти так званої харчової незалежності – бути в змозі самостійно себе прогодувати».

Наступний президент Гаїті матиме багато можливостей, але і чимало випробувань. Експерти погоджуються, що успіх країни залежатиме від того, чи зможе новий лідер залучити до національного діалогу всі прошарки населення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG