Спеціальні потреби

Мешканці наметових містечок на Гаїті сподіваються змін після виборів


На Гаїті у неділю пройде другий тур президентських виборів. Виборці покладають надії, що це дасть початок виходу з кризи, в який опинилась країна. Понад рік пройшов з часу трагічного землетрусу у цій країні. Незважаючи на потужну міжнародну допомогу, за цей час було зроблено надзвичайно мало і понад 800 тисяч людей все ще живуть у наметових містечках. Експерти відзначають, що потреби населення цих таборів просто не чують, ані уряд, ані гуманітарні служби. Одна, міжнародна організація вирішила у доволі простий спосіб змінити стан справ.

Кожні три чотири дні Рейналд Дерсант забирає записки зі скрині порад у кількох таборах постраждалих від землетрусу.

Життя у наметовому містечку складне, психологічне напруження не рідко переростає у розпач та навіть насильство. Тож у Леонарда Дойла, спеціаліста із зв’язків з громадськістю міжнародної організації міграції, виникла ідея встановити скриньки порад. Щоб дізнатися, що непокоїть людей. Першу пробну скриньку встановили у найбіднішому районі гаїтянської столиці. Вже за кілька днів у ній назбиралось 900 листів. Леонард Дойл був здивований швидкою реакцією:

«Ми такого не чекали. Ми зрозуміли, що не усвідомлюємо рівень відчаю населення. До них не прислуховуються. Одна справа коли не задовольняють їх потреби, інша коли їх не слухають».

Більшість авторів записок залишають номери своїх мобільних телефонів. Вони отримують текстове повідомлення на підтвердження отримання їх листа. Чимало людей мають нереалістичні прохання, як то допомогти одружитися чи отримати візу до США. Однак, більшість просять допомогти з повсякденними проблемами, як то новий намет, чи відправити дитину до школи.

38-річний Еммануел Джермені просить допомогти знайти роботу. Дойл пояснює, що не може гарантувати допомогу. Мета скриньки – лише відкрити канал зв’язку між мешканцями табору та урядом і гуманітарними організаціями.

Листи сортують відповідно до прохань і вносять у базу даних, яка доступна для гуманітарних та урядових служб. На погляд Дойла, таким чином населення, голос якого ігнорували протягом тривалого часу, отримує можливість висловити свої потреби:

«Чим більше ви у своїй громаді здіймаєте галасу, тим більше отримуєте допомоги. Так загалом працює демократія».

Дойл також сподівається, що таким чином міжнародні організації змінять свою роботу і краще визначатимуть потреби громади якій допомагають.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG