Спеціальні потреби

Грищенко: Україна не буде вступати в Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану


Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко

Україна не має наміру вступати до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Про це сказав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, коментуючи заяву прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна про необхідність для України вступити в Митний союз.

Відповідь української сторони на цю пораду пролунала із запізненням на дві доби і в напівофіційній формі: під час лекції міністра Грищенка в п’ятницю перед студентами Київського інституту міжнародних відносин, а відтак в ефірі ток-шоу Шустер-Live.

Месидж, однак, був достатньо чіткий. «Україна однозначно визначила для себе пріоритет: входження до Євросоюзу», – сказав міністр. А відтак пояснив він, що переговори, які веде Україна з ЄС про створення зони вільної торгівлі, базуються на інших підходах, ніж аналогічні переговори тих країн, які до ЄС інтегруватися не планують.

«Сьогодні ми є членами СОТ, а країни, які входять до Митного союзу, не є членами цієї міжнародної структури і не дотримуються правил гри, які там встановлені», – зауважив Грищенко. Як він наголосив, «Дуже складно собі уявити, яким чином ми можемо бути одночасно і членами Митного союзу, і створювати зону вільної торгівлі з ЄС».

При цьому міністр закордонних справ зауважив, що Україна зацікавлена співпрацювати з Митним союзом і хоче «знайти найбільш прийнятну формулу» такої співпраці та «максимально широке поле порозуміння».

Позицію Грищенка поділяє також керівництво українського уряду. Як повідомили у прес-службі прем’єр-міністра Миколи Азарова, Україна не веде переговорів про вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Як виглядає, українська влада, попри критику на її адресу, чітко витримує лінію на європейську інтеграцію? Дехто з експертів налаштований скептично:

«Власне, не стільки європейської перспективи вона тримається, скільки побоюється перспективи бути поглиненою російським капіталом, втратити економічний суверенітет, а відповідно, й ті активи, на які претендують вони самі», – вважає політаналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Так чи інакше, але до Митного союзу, судячи з заяв урядовців, Україна не вступатиме. Наскільки в такому разі реальний ультиматум Путіна «або ми – або Європа»? Чи буде реалізована погроза російського прем’єра щодо зведення кордонів для товарів з України? За словами Горбача, «Путін надуває символічну загрозу»:

«Юридично і логічно ця погроза безглузда. Немає підстав, аби вводити якісь обмеження. Ще починаючи з 90-х років у нас діє угода про зону вільної торгівлі з Росією, і у Росії не повинно бути причин відгороджуватися від українських товарів. Що ж до одночасного функціонування зони вільної торгівлі як з Європейським Союзом, так і з Росією, іншими країнами, – то це теж нормальна практика. І це не дає Росії підстав закриватися від наших товарів», – вважає Горбач. За його словами, йдеться про «ревнивий підхід»:

«Це погрози ревнивого партнера. Російська логіка проста: спочатку зібрати під собою всі можливі ресурси усіх країн, які є сусідами і ще не стали членами якихось інших інтеграційних утворень, і потім уже від їхнього імені і нібито за їхнім дорученням, але на своїх власних умовах вести переговори і з Європейським Союзом, і зі Світовою організацією торгівлі, виторговуючи кращі умови для себе. Але тут суперечність між Україною і Росією полягає у тому, що Україна це самостійно робить, без допомоги Росії, і вона першою йде на цьому шляху інтеграції в світову економіку. Вона вже вступила в СОТ і веде переговори з ЄС про зону вільної торгівлі, і далі, у віддаленій перспективі, можливо, навіть вестиме переговори про членство».

Як додає експерт, «Усі інвективи Путіна – не більше, ніж шантаж, замішаний на перебільшеному уявленні про свою могутність. Коли зона вільної торгівлі між Україною і ЄС стане фактом, тоді від цього шантажу не залишиться й сліду. Тоді Україна і Росія сядуть і домовляться, і успішно торгуватимуть між собою далі».

Нагадаємо: 16 березня Володимир Путін закликав Україну,замість створювати зону вільної торгівлі з Євросоюзом, приєднатися до Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю і Казахстаном. В іншому разі російський прем’єр пригрозив збудувати кордон для товарів з України.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG