Спеціальні потреби

Президентка Грузії: щоб зберегти незалежність країни, потрібне зближення з ЄС та США


Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виголосила промову на День незалежности країни 26 травня 2024 року
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виголосила промову на День незалежности країни 26 травня 2024 року

ТБІЛІСІ – Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка виступила на підтримку антиурядових протестувальників, обурених законопроєктом про "іноземних агентів", у своїй промові з нагоди Дня незалежності наголосила на важливості тісніших зв’язків з Європою та Сполученими Штатами для її країни.

"Це наріжний камінь для рішення", — сказала вона людям, що зібрались 26 травня на площі Свободи в Тбілісі.

"Сьогодні, коли перед нами - привид Росії, партнерство та зближення з Європою та Америкою є справжнім шляхом до збереження нашої незалежності, миру та сили", — сказала вона, вказуючи на бажання переважної більшості громадян, щоб Грузія приєдналась до Європейського Союзу.

"[Члени] Європейського Союзу не почали жодної війни з моменту його заснування".

"Натомість справжня війна — це одна й єдина, яку ми бачимо сьогодні на наших окупованих територіях — російський імперіалізм", — додала вона.

Росія розмістила тисячі військових у Південній Осетії та Абхазії, двох сепаратистських регіонах Грузії, які Москва визнала незалежними державами після п’ятиденної війни з Грузією в 2008 році.

У грудні ЄС надав Грузії статус кандидата, і була певна надія, що блок погодиться на наступний етап переговорів про вступ уже цього року.

Однак лідери ЄС заявили, що перспективи Грузії щодо приєднання до блоку похитнуться, якщо уряд, очолюваний партією "Грузинська мрія", прийме те, що критики називають "російським законом".

Закон вимагатиме від організацій громадянського суспільства та ЗМІ, які отримують понад 20 відсотків фінансування з іноземних джерел, повідомляти про цей факт місцевій владі та проходити нагляд, який може включати санкції за ще невизначені кримінальні злочини.

Багато критиків стверджували, що закон схожий на той, який використовує Кремль для придушення незалежних голосів у Росії.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе та інші лідери партії "Грузинська мрія" розкритикували коментарі США та ЄС щодо законопроєкту, який офіційно називається проєкт "Закону про прозорість іноземного впливу", і наполягали на тому, що він є важливим для підтримки прозорості в цивільних і політичних справах.

Законодавці США нещодавно оприлюднили проєкт заходу, щоб переконати уряд Грузії скасувати спірний закон.

Відповідно до запропонованого Закону про мобілізацію та розширення можливостей Грузії для підвищення підзвітності, стійкості та незалежності (MEGOBARI), Сполучені Штати нададуть Грузії більше економічної допомоги, зменшать торговельні бар’єри та нададуть більше доступу до американських віз, якщо грузинський законопроєкт буде скасовано.

Але якщо грузинський законопроєкт про "іноземних агентів" стане законом, Закон MEGOBARI вимагатиме від адміністрації США накласти санкції на грузинських чиновників, відповідальних за законодавство.

Зурабішвілі наклала вето на законопроєкт, але "Грузинська мрія" має достатньо місць у парламенті, щоб подолати вето. Парламент оголосив, що обговорення щодо подолання вето розпочнеться 27 травня, а голосування, ймовірно, відбудеться 28 травня.

Парламентська асамблея НАТО 26 травня заявила, що Альянс "залишається твердо відданим суверенітету, територіальній цілісності, демократії та прагненню Грузії приєднатися до НАТО".

В заяві йдеться, що "закон про так звану "прозорість іноземного впливу" є кроком назад для демократії Грузії та суперечить її прагненням і цінностям щодо НАТО, а також Є"».

"Якщо цей законопроєкт стане законом, він завдасть серйозної шкоди свободі слова та асоціацій і підірве активне громадянське суспільство Грузії та медіаландшафт", — йдеться в заяві.

Ухвалення закону парламентом викликало масові вуличні демонстрації у Тбілісі та інших місцях, де протестувальники тримали прапори Грузії та ЄС і вигукували антиросійські гасла.

Організатори закликали до нових акцій протесту напередодні запланованих дій парламенту щодо вето президента.

Кобахідзе звинуватив протестувальників у "просуванні порядку денного політичної меншості" та в тому, що вони демонструють "велику безвідповідальність" щодо своєї країни.

Відео - найголовніше

Саміт миру: результати, реакції, плани. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:18:42 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG